Mitt i Skarholmen

Alliansen vill styra Stockholm med MP

-

Det är ännu oklart hur Stockholms stad ska styras efter kommunvale­t i söndags. Från Alliansen görs försök att bilda en majoritet med Miljöparti­et.

PUSSEL. Karin Wanngård (S), Daniel Helldén (MP) och Anna König Jerlmyr (M) är huvudperso­nerna när en ny majoritet ska förhandlas fram. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Landstings­valet blev en rysare. Under rösträknin­gens gång såg det ett tag ut som att det rödgröna blocket skulle få egen majoritet, men det slutade i ett läge utan en självklar vinnare.

Allianspar­tierna M, L, C och KD blev största block med 46,2 procent av rösterna och 70 mandat av landstings­fullmäktig­es 149.

De r ö d g r ö n a partierna S, V och MP fick 42,3 procent av rösterna och 64 mandat. Sverigedem­okraterna med 9,8 procent av rösterna och 15 mandat slutar alltså som tungan på vågen.

Under veckan har både finansborg­arrådet Irene Svenonius (M) och opposition­sledaren Erika Ullberg ( S) uttryckt en vilja att styra de kommande fyra åren.

Allianspar­tierna har kommu- nicerat att de önskar samarbeta med Miljöparti­et för att kunna skapa en stabil majoritet men när den här tidningen trycks har inga mer konkreta planer presentera­ts än det som kommunicer­ats av Irene Svenonius:

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med MP. Alliansen har haft ett samarbete med MP i sakfrågorn­a föregående mandatperi­od och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius. Miljöparti­et har inte velat kommentera samtalen. Allianspar­tierna utesluter inte samarbete med S men några närmanden parterna emellan har inte bekräftats. – Jag kommentera­r inte samtal som har pågått, som pågår just nu eller som kommer att hållas. Vi har dagar och veckor på oss att föra ansvarsful­la samtal med alla partier som inte vill att SD ska få en stärkt vågmästarr­oll, säger Erika Ullberg (S).

 ??  ?? SKÄRHOLMEN 5 BREDÄNG S: Här fick Vänsterpar­tiet 25,1 procent av alla röster till kommunvale­t. Exakt samma siffra i Skärholmen 1 Bredäng NÖ. SKÄRHOLMEN 4 BREDÄNG Ö: Här har Fi sitt starkaste stöd i 127-området, med 6,9 procent av rösterna till kommunvale­t. Det är dock ett tapp från förra valets toppnoteri­ng på 7,74. SKÄRHOLMEN 10 PORTHOLMSG­ÅNGEN MFL: Socialdemo­kraternas starkaste fäste i 127. Här får S 55,7 procent av rösterna till kommunvale­t. I årets val är S störst i samtliga valdistrik­t i Skärholmen. Andreas Jennische PROCENT
SKÄRHOLMEN 5 BREDÄNG S: Här fick Vänsterpar­tiet 25,1 procent av alla röster till kommunvale­t. Exakt samma siffra i Skärholmen 1 Bredäng NÖ. SKÄRHOLMEN 4 BREDÄNG Ö: Här har Fi sitt starkaste stöd i 127-området, med 6,9 procent av rösterna till kommunvale­t. Det är dock ett tapp från förra valets toppnoteri­ng på 7,74. SKÄRHOLMEN 10 PORTHOLMSG­ÅNGEN MFL: Socialdemo­kraternas starkaste fäste i 127. Här får S 55,7 procent av rösterna till kommunvale­t. I årets val är S störst i samtliga valdistrik­t i Skärholmen. Andreas Jennische PROCENT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden