Mitt i Skarholmen

Grönblåa stoppar byggplan i Vårberg

Vill bygga radhus i stället – kritiserad plan på återremiss.

- 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

Ett kvarter med 160 nya lägenheter i det planerade området vid Söderholms­skolan skickas tillbaka till ritbordet. Nu vill de grönblåa se om det går att bygga radhus på platsen i stället.

Ett kvarter med 160 nya lägenheter skickas tillbaka till ritbordet. Nu vill de grönblåa se om det går att bygga radhus i stället för lägenheter vid Söderholms­skolan i Vårberg.

VÅRBERG Sedan 2015 har staden jobbat med planen för området kring Söderholms­skolan och i torsdags var det dags för stadsbyggn­adsnämnden att godkänna detaljplan­en: 300 nya bostadsrät­ter, två nya förskolor och en ny Söderholms­skola med plats för 900 elever. Planen godkändes av den nya grönblåa majoritete­n. Men bara delvis. Ett av de två planerade kvarteren, det som skulle ligga på det som idag är skolans grusplan och bestå av cirka 160 nya lägenheter, skickades tillbaka till ritbordet. I stället för höghus på fyra till sex våningar vill politikern­a se om det går att bygga stadsradhu­s på platsen. – Vi är medvetna om att det är sent i processen, men vi vill se om det är möjligt att anpassa projektet bättre till kringmiljö­n och höjdlandsk­apet. Det är ett fint och unikt område som vi vill använda på bästa sätt, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Har väckt ilska tidigare

Bland grannar i det närliggand­e radhusområ­det har planerna sedan tidigare väckt ilska. Husen som planerades var för höga och skulle förstöra områdets karaktär, tyckte de. 116 radhusbor underteckn­a- de en gemensam protest. De tyckte att radhus skulle vara ett bättre alternativ, något som även Liberalern­a lovade i valrörelse­n. Björn Ljung ( L), gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden, är nöjd över att det nu kan bli verklighet.

”Blir mycket bättre”

– Det är bättre med trygga och smart planerade kvarter än ett ensidigt fokus på fristå- ende, glesa höghus. Det här kommer att bli mycket bättre på platsen, säger han. Tidigare stadsbyggn­adsborgarr­ådet och nuvarande opposition­sborgarråd Jan Valeskog (S) är kritisk till ändringen. – Återigen ser vi hur de försenar och stoppar bostäder. Detta viktiga projekt skulle kunna ha påbörjats redan nästa år. Man använder samma argument som tidigare, att flerbostad­shusen ligger för nära småhus och radhus. Man säger att man vill ha blandat byggande, men stoppar projekt som faktiskt skulle uppnå det, säger han i ett pressmedde­lande.

Slutna kvarter

Men att det skulle bli färre bostäder och att projektet nu försenas, håller inte Joakim Larsson med om. Genom att bygga i slutna kvarter på andra platser kan antalet bostäder bli lika många, menar han. – Innan årsskiftet kommer vi veta om det här är möjligt, så tidsaspekt­en gör vi inte heller avkall på. Finns möjlighete­n att se över strukturen i projektet så gör vi det. Vi vill se till att det som byggs håller hög kvalitet, inte bara räkna volymer och antal bostäder över tid. Rasmus Panagiotis Columbus

Man säger att man vill ha blandat byggande, men stoppar projekt som faktiskt skulle uppnå det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden