Mitt i Skarholmen

Så vill unga själva ha sina fritidsgår­dar

Ny upphandlin­g väntar i Skärholmen – oklart vem som tar över. Vem som ska driva fritidsgår­darna i Skärholmen har länge varit en het politisk potatis. Nu är det dags för en ny upphandlin­gsvända – och vem som tar över är fortfarand­e oklart.

- SÄG VAD DU TYCKER! skarholmen­direkt.se Rasmus Panagiotis

Det behövs extra mycket fokus på konst, kultur, dans och musik här.

Privat! Offentlig! Hur 127-områdets fritidsgår­dar ska drivas och av vem har varit en stridsfråg­a i närmare ett decennium. 2011 beslutade den då styrande alliansen att privatiser­a verksamhet­en, mot hårda protester från S och V innan Fryshuset till slut vann upphandlin­gen. När det 2014 blev maktskifte i staden ville de rödgröna återta verksamhet­en i kommunens regi. Men efter kraftiga protester tvingades de backa från beslutet. Den 14 november nästa år kan det bli ombyte igen. Då går nämligen avtalet med Fryshuset ut. Vem som tar över avgörs av en offentlig upphandlin­g. Innan den är klar kan stadsdelsf­örvaltning­ens ansvariga inte säga så mycket mer än att det ska vara ett större fokus på kvalitet framför kvantitet, och att verksamhet­en ska vara flexiblare. Så vi drog till Ungdomens hus i Skärholmen centrum för att kolla vad besökarna där tycker. I en soffa sitter 14-åriga Cassandra. Hon är egentligen för ung för att vara där en tisdag – det är 16-19-åringarnas dag. – Det behövs fler dagar för oss yngre. Nu har vi bara måndagar och lördagar. Vi får vara här de andra dagarna om vi är med på dansen, så vi brukar säga att vi ska det, men sitter här tills vi bli utslängda, säger hon och skrattar. 19-åringarna Marija ”Majo” Ljubinkovi­c och Mona Ouni är på Ungdomens hus varje dag. Möjlighete­r att utvecklas inom dans som de fått genom Fryshuset är något som borde utvecklas, tycker de. – Det behövs extra mycket fokus på konst, kultur, dans och musik här. Inom sport finns det redan en massa uppmuntran, säger Majo. – Och kanske borde de ha som en studevägle­dare här. Om någon vill satsa på att rappa kan de visa vägen. För de som funderar på att hoppa av skolan, kanske lockas av becknarliv­et, de går ju inte till kuratorn eller SYV i skolan, säger Mona. Att det nu är dags för upphandlin­g igen oroar dem inte så mycket. – Jag minns hur alla protestera­de när Fryshuset tog över, vi var sura över att det skulle annorlunda. Men idag är jag tacksam för de möjlighete­r, jobb och utbildning jag har fått genom Fryshuset, säger Majo.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FLITIGA BESÖKARE. Mona och Majo är ofta på Ungdomens hus i Skärholmen. ”Det borde finnas fler vägar in till olika konstforme­r här – film, foto, musik – så att fler kan hitta saker de vill syssla med”, säger de.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FLITIGA BESÖKARE. Mona och Majo är ofta på Ungdomens hus i Skärholmen. ”Det borde finnas fler vägar in till olika konstforme­r här – film, foto, musik – så att fler kan hitta saker de vill syssla med”, säger de.
 ??  ?? Fritidsled­aren Zeki har jobbat både under kommunen och Fryshuset. Han är inte så orolig för den kommande upphandlin­gen. ”Men jag hoppas att de inte bara kommer in och gör som de tror är bäst, utan verkligen lyssnar på ungdomarna­s och personalen­s röster också”, säger han. INTE OROLIG.
Fritidsled­aren Zeki har jobbat både under kommunen och Fryshuset. Han är inte så orolig för den kommande upphandlin­gen. ”Men jag hoppas att de inte bara kommer in och gör som de tror är bäst, utan verkligen lyssnar på ungdomarna­s och personalen­s röster också”, säger han. INTE OROLIG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden