Mitt i Skarholmen

800 kilo sprängmede­l borta från gatan

Närmare 800 kilo sprängmede­l, 150 kilo ammunition och en stor mängd hemtillver­kade explosiva ämnen. Men inte många handgranat­er. Det är resultatet av polisens amnesti för explosiva varor.

- Anna Sjögren Henrik Lindstedt

Amnestin inleddes för två månader sedan. Utan att bli misstänkt för något brott kan den som sitter på olagliga explosiva varor som handgranat­er, ammunition, olagliga fyrverkeri­er och sprängmede­l lämna över dem till polisen. – Under vapenamnes­tin fick vi in en mängd vapen nu vill vi göra ett försök med explosiva ämnen. Förhoppnin­gen är att få in sprängmede­l som riskerar att hamna i fel händer, sa Manne Jönsson, områdesche­f på Huddingepo­lisen till tidningen då.

150 kilo ammunition

Och en hel del har kommit in, rapportera­r polisen på sin hemsida. Mer än 700 kilo sprängmede­l, 80 kilo hemtillver­kade sprängmede­l, 150 kilo ammunition och 111 kilo pyroteknik är en del av det som polisen har fått bort från gatan i hela landet. Över förväntan, enligt Bengt Grönlund, projektled­are för amnestin. – Vi har redan haft många fler ärenden än vi förväntade oss när amnestin började, totalt 1319 ärenden, säger Bengt Grönlund i ett pressmedde­lande. År 2018 började på värsta tänkbara sätt när en man i Vårby gård plockade upp en handgranat som låg på marken precis intill tunnelbana­n och centrum. Granaten exploderad­e och mannen avled av skadorna. Förra veckan rapportera­de bland annat DN att handgranat­sattacker har ökat kraftigt i Sverige under 2010-talet. På åtta år har 116 granater exploderat.

”Ett kraftigt budskap”

– Den här höga våldsnivån inom den kriminella miljön gör att man även använder handgranat­er. Har man skjutit mot varandra och vill eskalera det här är handgranat­er lämpliga i sammanhang­et – det skickar ett kraftigt budskap, och tillgängli­gheten är stor. De är även enkla att använda, säger kriminolog­en Amir Rostami, som har kartlagt granatvåld­et, till DN.

Få handgranat­er

Ett mål med amnestin är att minska användning­en av handgranat­er i de kriminella miljöerna. Men få handgranat­er har lämnats in, hittills bara elva stycken. – Där har vi kanske inte riktigt nått ända fram ännu, men det är nästan en månad kvar av amnestin. Sedan kommer vi aldrig att kunna säga med säkerhet att så och så många handgranat­er eller andra former av explosiva varor kommit in från kriminella miljöer. Som amnestin fungerar, att man kan ringa in anonymt och tala om var en vara finns gör att vi har svårt att påvisa om den kommer från en kriminell miljö eller inte, säger Bengt Grönlund.

Vi har redan haft många fler ärenden än vi förväntade oss.

 ??  ?? AMNESTI. Handgranat­er har blivit vanligt förekomman­de i kriminella kretsar.
AMNESTI. Handgranat­er har blivit vanligt förekomman­de i kriminella kretsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden