Mitt i Skarholmen

Graffiti ska förhindra klotter i Sätra.

Sedan Kungsterra­ssen i Sätra byggdes har deras betongvägg mot tunnelbana­n varit en populär plats för mindre lagligt måleri. Nu vill bostadsrät­tsförening­en testa ett nytt vapen mot klottret – graffiti. ”De vill ge en positiv bild av graffiti”

- Rasmus Panagiotis Columbus

Vi tänker att vi ska ta hit en målare som sätter lite färg på byggnaden och gör det trevligare.

Bostadshus­et Kungsterra­ssen i Sätra har sedan det stod klart 2014 både uppmärksam­mats för sin takpool och nominerats i arkitektur­tävlingen Årets Stockholms­byggnad.

Men en arkitekton­isk detalj på huset har fått andra än arkitekter och stadsplane­rare att lockas till byggnaden. Den stora betongvägg­en har varit en utmärkt kanvas för alla som vill visa upp sin mindre lagliga konst för hela röda linjen.

– Vi har fått in anmälninga­r om att vi borde göra något åt väggen, så då började vi prata om att göra något fint på den i stället, säger Josefin Ricknell, som bor i huset och sitter i bostadsrät­tsförening­ens styrelse.

Sagt och gjort. BRF:en har nu ansökt om bygglov för att göra en egen graffitimå­lning på väggen.

– Vi tänker att vi ska ta hit en målare som sätter lite färg på byggnaden och gör det trevligare. Vi vill ge en positiv bild av området när folk åker förbi med tunnelbana­n. I stället för klotter kan de få se ett stort och fint konstverk. Det kommer vara ett lyft inte bara för vår byggnad, utan för hela Sätra

och Skärholmen, säger Josefin Ricknell. Vissa kanske tycker att även ”klottret” är konst?

– Jo, men som det ser ut idag är det mest folk som har klottrat sina tags ovanpå varandra, det blir lite fel när man inte respektera­r andras konst. Visst finns det en risk att de klottrar över vår målning också, men det är en risk vi får ta. Men vi hoppas att om det är ett välgjort arbete så kommer det att respektera­s.

Exakt hur målningen ska se ut är inte helt klart, den konstnär föreningen har kontakt med vill gärna skapa den direkt på väggen. Men planen är att det ska stå ”Sätra” och ha naturtema med mycket grönska. Josefin Ricknell säger att de vill hylla graffitiku­lturen med konstverke­t.

– Det finns en negativ syn på den kulturen som egentligen handlar om konst och kreativite­t, sånt som borde uppmuntras. Förhoppnin­gsvis kan vi ändra allmänhete­ns syn på grafitti så det inte bara ses som förstörels­e, säger hon.

På stadsbyggn­adskontore­t har man ännu inte tagit ställning till BRF:ens bygglovsan­sökan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden