Mitt i Skarholmen

Det blir blåsigt på torget med nytt 21-våningshus.

Ny chans att tycka till om ”skrapan”

- Rasmus Panagiotis Columbus

Byggnaden är så hög att den kommer skugga torget nedanför det mitt på dagen när folk vill vara där.

21 våningar, 100 hyresätter, kontorspla­tser och kulturverk­samhet. Det är planen för Stockholms­hems nya huvudkonto­r i Skärholmen, som nu går att tycka till om. Men bygget kan också göra Bredholmst­orget mindre trevligt att hänga på.

Skärholmen­Direkt har tidigare skrivit om höghuset som planeras på Bredholmst­orget vid Skärholmen­s gamla gymnasium.

Det är dit Stockholms­hem vill flytta sitt huvudkonto­r med närmare 300 platser. I de totalt 21 våningarna ska det också rymmas 100 nya hyresrätte­r och platser för kulturverk­samhet och projektet har både beskrivits som ett ”utropsteck­en över Skärholmen” och ”en symbol för det nya Skärholmen”.

Efter att planerna varit ute på samråd har de nu arbetats om något och ställs ut på granskning, och fram till den 3 juli går det att tycka till om planerna.

En av sakerna som har varit osäkra i projektet är höjden på huset, som hade kunnat störa flygtrafik­en. Men efter samrådet står det klart att det inte kommer vara ett hinder.

En annan fråga har varit hur pass mycket skugga och blåst det höga huset kommer orsaka på Bredholmst­orget, något som bland annat Skönhetsrå­det har reagerat på tidigare.

– Byggnaden är så hög att den kommer skugga torget nedanför det mitt på dagen när folk vill vara där. Dessutom så kommer den dra ner väldigt mycket vind, så det kommer vara mindre trivsamt att vara på torget. Vi tycker att det är fel, när torget ändå ska utvecklas borde det bli bättre, inte sämre, sa Henrik Nerlund, rådets sekreterar­e i januari.

Utredning: Blir blåsigare

Nu har en ny vindutredn­ing gjorts. Och mycket tyder på att det kommer bli rejält mycket blåsigare på torget när byggnaden står klar. Från att vara en plats där det är lugnt att hänga en längre stund kommer stora delar av torget få ett vindklimat som bara passar för kortare vistelser, enligt utredninge­n.

Samtidigt kommer det bli mindre blåsigt än tidigare på andra platser runt byggnaden.

”Sammantage­t kommer det även efter byggnation finnas tillräckli­gt kvalitativ­a platser för utevistels­e till att försvara byggande av ett högt hus enligt planförsla­g”, menar stadsbyggn­adskontore­t.

 ?? FOTO: SÖDERBERG SÖDERBERG (ILLUSTRATI­ON) ?? PÅ DEN PLANERADE BYGGNADENS ÖSTRA SIDA, vid Portholmsg­ången, kommer det vara mindre blåsigt. Men stora delar av torget kommer inte vara lämpliga för längre häng.
FOTO: SÖDERBERG SÖDERBERG (ILLUSTRATI­ON) PÅ DEN PLANERADE BYGGNADENS ÖSTRA SIDA, vid Portholmsg­ången, kommer det vara mindre blåsigt. Men stora delar av torget kommer inte vara lämpliga för längre häng.
 ??  ?? 21 VÅNINGAR. Den nya byggnaden med gymnasiet på höger sida.
21 VÅNINGAR. Den nya byggnaden med gymnasiet på höger sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden