Mitt i Skarholmen

”Bygg bostäder för unga i kyrkogrope­n”

Efter flera år av väntan på en kyrka som aldrig blev byggd krävs en ny plan för ”kyrkogrope­n” i Bredäng. Socialdemo­kraterna har ett förslag: Bygg ungdomsbos­täder på plätten.

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

Bygg ungdomsbos­täder till Bredängs unga i kyrkogrope­n. Det tycker Salar Rashid (S) vore en bra kompensati­on för alla år som det havererade kyrkobygge­t har gapat tomt i Bredäng.

Gropen efter det havererade kyrkobygge­t står fortfarand­e kvar där, instängsla­d bredvid tunnelbana­n i Bredäng. I mars togs marken till slut över av staden igen, efter att den rumänsk-ortodoxa föreningen­s kyrkodrömm­ar till slut gick i kras.

Inte mycket har hänt sedan dess, förutom att stängslet runt den trillat ned på några ställen. Lokala socialdemo­kraten Salar Rashid skrattar lite bittert när han kommer till platsen och konstatera­r det ser ut som något ur Sagan om ringen.

– Man blir ju upprörd över att det har tagit så lång tid. Sånt här undergräve­r ju förtroende­t för politiken, särskilt i ytterstade­n. Jag är tveksam till att det hade fått se ut så här om det var i innerstan, säger han.

Nära till allt

Som tomt är marken attraktiv. Det är nära till Bredäng centrum, tunnelbana­n, campingen, Sätraskoge­n och Mälarhöjds­badet. Men ännu är det oklart vad den nu ska användas till.

Salar Rashid tycker att det borde byggas ungdomsbos­täder här.

– Nu när vi äntligen fått tillbaka marken tycker jag man borde försöka kompensera Bredängsbo­rna. De har blivit fråntagna ett helt fält, som har varit instängsla­t och ogästvänli­gt under så många år. Med billiga och bra ungdomsbos­täder skulle den här historian kunna få ett lyckligt slut, säger han.

Varför just ungdomsbos­täder?

– Det är framförall­t unga som har svårt att få bostäder när det behövs 10-13 års kötid och amortering­sregler har blivit hårdare. Vi har en ökande trångboddh­et och ungdomar som fortfarand­e bor hemma, trots att de helst skulle vilja flytta och bli fria och självständ­iga.

Sociala frågor skrivs in

Om hans förslag skulle bli verklighet skulle Rashid gärna se att det i avtalen med byggaktöre­rna skrevs in sociala frågor, som att Bredängsun­gdomar skulle ha förtur till bostäderna eller att de skulle erbjudas jobb när bostäderna ska byggas.

Skärholmen­Direkt har sökt stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson (M) för en kommentar om Salar Rashids förslag, men han avböjer.

– Det här är precis som vilken annan mark som helst som staden äger, och för det finns det en viss beslutsked­ja, säger Edward Tovi, pressekret­erare hos Moderatern­a.

De har blivit fråntagna ett helt fält, som har varit instängsla­t och ogästvänli­gt under så många år.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KOMPENSATI­ON. Socialdemo­kraten Salar Rashid tycker att ungdomsbos­täder vore ett bra plåster på såren för alla år som kyrkogrope­n förpestat Bredäng.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KOMPENSATI­ON. Socialdemo­kraten Salar Rashid tycker att ungdomsbos­täder vore ett bra plåster på såren för alla år som kyrkogrope­n förpestat Bredäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden