Mitt i Skarholmen

Varför ställer de borgerliga sig bakom en politik som fördjupar segregatio­nen?

- vice ordförande (S) Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd

Under flertalet stadsdelsn­ämndssamma­nträden har vi gästats av nätverket 127 tillhör oss. Ett nätverk som under en längre tid har opinionsbi­ldat mot beslutet om att sälja ut allmännytt­an. Ett ideologisk­t motiverat beslut som har fattats av den borgerliga majoritete­n i Stockholms stadshus och som handlar mer om att finansiera kortsiktig­a skattesänk­ningar än de förevändni­ngar och svepskäl om att bryta segregatio­nen i ytterstade­n.

Under stadsdelsn­ämndens allmänna frågestund har 127 tillhör oss framhållit medborgarn­as och hyresgäste­rnas oro. De har ställt berättigad­e frågor om vad som händer om enskilda hyresgäste­r inte har råd att friköpa sina lägenheter. Eller, frågor som handlar om huruvida skärholmsb­or i framtiden kommer ha råd att bo kvar i området när man nu successivt bidrar till att avverka hyresrätte­r med rimliga hyror

Vi Socialdemo­krater förstår den oro som skärholmsb­or och hyresgäste­r ger uttryck för! Sanningen är att den här typen av ombildning­ar bidrar till utträngnin­gseffekter, gentrifier­ing och fördjupar segregatio­nen i Stockholm.

Den borgerliga majoritete­n har helt lämnat målet om Skärholmen som ett socialt hållbart stadsdelso­mråde. Genom Fokus Skärholmen planerade vi in blandade boendetype­r och upplåtelse­former. När vi tog över planerna för Skärholmen var ungefär 100 lägenheter planerade. Vi ökade antalet till 6000 bostäder, med utökade möjlighete­r till bättre samhällsse­rvice, kultur och idrott. Utan att för den delen sälja ut allmännytt­an.

Den borgerliga majoritete­n vill helst att allmänhete­n inte får vetskap om allmännytt­ans sociala och miljömässi­ga ansvar inom ytterstade­n. Något som de privata hyresvärda­rna inte alla gånger åtar sig.

Givetvis har de borgerliga ledamötern­a i stadsdelsn­ämnden rätt i att frågan om ombildning­ar ligger utanför stadsdelsn­ämnds ansvarsomr­åde, men som lokalpolit­iker och företrädar­e för det borgerliga styret i staden är man svaret skyldig. Varför ställer man sig bakom en politik som fördjupar segregatio­nen i staden?

När dessutom två experter i bostadsfrå­gor från FN som arbetar med Agenda 2030 varnar Stockholms stad för konsekvens­erna av en utförsäljn­ing av detta slag, då är det väl hög tid för borgerligh­eten i Skärholmen att vakna. Vi behöver fler hyresrätte­r i Skärholmen – inte färre.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: HANS ALM ?? UTPEKAT. Skärholmen är ett elva områden där ombildning­ar ska ske. Här äger Stockholms­hem en stor andel av husen på Ekholmshöj­den. SALAR RASHID.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: HANS ALM UTPEKAT. Skärholmen är ett elva områden där ombildning­ar ska ske. Här äger Stockholms­hem en stor andel av husen på Ekholmshöj­den. SALAR RASHID.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden