Mitt i Skarholmen

Sommarjobb­et är första steget mot drömmen

”För att nå någonstans så måste man göra något”

- Elinor Karlin

Det är inte meningen att vi ska ha värsta företaget, utan vi ska mest testa på.

600 ungdomar arbetar under sommaren i Skärholmen med lön från Stockholms stad. Sommarjobb­aren Sean Sywak hoppas att det här kan vara första steget till att nå sin framtidsdr­öm.

Sean Sywak, 18, har en tydlig framtidspl­an: Han ska driva café inne i Gamla stan. Den här sommaren får han lära sig vad som krävs. I snart tre veckor har han och fyra andra ungdomar drivit kafé utanför Skärholmen­s kyrka i regi av Stockholms stad. Förutom att sälja fika så bakar de också allt själva från grunden, alltifrån frallor till kärleksmum­s. Minst fem satser om dagen blir det.

– Det är inte att bara sitta och lägga upp benen, för att nå någonstans så måste man göra något. Sommarjobb är bra, säger han.

Mest för att ”testa på”

Sean Sywak häller vant upp en kopp kaffe till en gäst. Solen ligger på och det är svårt att hitta lediga stolar, kafét är poppis. Men syftet med feriearbet­ena är nämligen inte att det ska ersätta någon ordinarie verksamhet utan snarare höja kvaliteten. Nefeli Ekman, också 18, hjälper till att expediera fikasugna gäster. Hon är nöjd med sitt sommarjobb och uppskattar att de har ett 50-tal gäster varje dag.

– Det är inte meningen att vi ska ha värsta företaget, utan vi ska mest testa på, säger hon.

Nefeli och Sean är två av totalt 600 ungdomar som har fått chansen att feriejobba i Skärholmen med lön från kommunen. I år var det cirka 1100 sökande. Sean Sywak tror inte att han hade lyckats få ett annat jobb om han inte hade fått det här.

– Nej, då hade det blivit något svart i stället, säger han.

Alla ungdomar jobbar en treveckors­period med sex timmars arbetsdag. Det är en bred skara av jobb som erbjuds, där de största arbetsgiva­rna finns inom samhällsse­rvice och parkarbete, förskola samt äldrevård. Peter Achour är en av de som samordnar feriejobbe­n i Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning.

– Det kluriga är att hitta bra arbetsplat­ser. Vi vill inte bara placera ut dem, det ska kännas vettigt också, även om det är mer att betrakta som en praktikpla­ts än ett arbete.

Det är inte bara omsorg och skräpplock­ning som står på ungdomarna­s arbetslist­or. I dag besöker Peter Anchour en grupp ungdomar som gör sin första arbetsdag som konstnärer. Tillsamman­s med handledare­n och konstpedag­ogen Raoul Leon Alvarez ska de under tre veckor skapa en utställnin­g som ska tolka Skärholmen­s identitet. Centrumäga­rna lånar ut en lokal som tjänar som ateljé och konsthall.

– Jag har sökt aktivt för att få jobba med det här i år eftersom jag älskade hur det var förra året. Konst är ett intresse och det här är min chans att få göra något som jag inte får göra annars, säger Samira Khan, 18.

Än så länge är rummet de sitter i kalt, men den 2 augusti är det vernissage. Då kommer totalt 20 ungdomar ha skapat konst under sommaren. Vilka som får arbeta med just kultur väljs utifrån personliga intressen och erfarenhet­er.

– Många ser våra kulturjobb som glassjobb, men så är det verkligen inte. Våra sommarmusi­ker till exempel, de får oerhörda muskler av att slita och släpa på instrument, och så får de möjlighet att skämmas offentligt på scen, säger Peter Achour.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FIXAR FIKAT. Nefeli Ekman och Sean Sywak har under snart tre veckor drivit ett café utanför Skärholmen­s kyrka tillsamman­s med tre andra ungdomar. Efter gymnasiet hoppas Sean Sywak på att starta eget café inne i Gamla stan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FIXAR FIKAT. Nefeli Ekman och Sean Sywak har under snart tre veckor drivit ett café utanför Skärholmen­s kyrka tillsamman­s med tre andra ungdomar. Efter gymnasiet hoppas Sean Sywak på att starta eget café inne i Gamla stan.
 ?? FOTO: ELINOR KARLIN ?? FIXAR JOBBEN. Konstpedag­ogen Raoul Leon Alvares är ansvarig för ungdomarna­s skapande i Skärholmen­s centrum de nästkomman­de sex veckorna. Ansvarig för kulturjobb­en är Peter Achour på Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: ELINOR KARLIN FIXAR JOBBEN. Konstpedag­ogen Raoul Leon Alvares är ansvarig för ungdomarna­s skapande i Skärholmen­s centrum de nästkomman­de sex veckorna. Ansvarig för kulturjobb­en är Peter Achour på Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning.
 ?? FOTO: ELINOR KARLIN ?? FIXAR KONSTEN. Julia Ammouri, 17, och Samira Khan, 18, är peppade på årets sommarjobb som konstnärer.
FOTO: ELINOR KARLIN FIXAR KONSTEN. Julia Ammouri, 17, och Samira Khan, 18, är peppade på årets sommarjobb som konstnärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden