Mitt i Skarholmen

Maxa lokala vildmarken: Här kan du sova under bar himmel

NÄRA NATUREN. Vindskydd, tältplatse­r och Allemansrä­tten – alla kan flytta utomhus

- Henrik.lindstedt@direktpres­s.se

 Allt du behöver är en sovsäck och ett liggunderl­ag – och kanske lite käk. Naturupple­velsen har du runt hörnet. Friluftsen­tusiasten Anton Levein ger oss alla sina bästa tips för att sova ute på södra sidan i sommar.

SÖDRA SIDAN

Bor du i Stockholms yttre förorter har du aldrig långt till närmaste skog. Du kan ta dig från betongen till en sovplats bland träd och mull på under en timme.

Ofta är det enklare än man tror. Det finns många uppställda vindskydd, eldstäder och ibland till och med färdiga travar med ved.

Anton Levein är friluftsen­tusiast och ursprungli­gen från Värmland. När vi når honom på telefon är han just nedkommen från Kebnekaise­s sydtopp.

– Vädret var lite skakigt med vind uppemot 20 sekundmete­r över Björlings glaciär och sydtoppen, men jag försökte hålla huvudet kallt och fatta medvetna beslut. Kom ner hyfsat torr och varm, knepet är att hålla sig i rörelse, säger han.

Om det är en myggfri dag så tar jag en presenning som jag ställer upp med två vandringss­tavar.

Flitig på Sörmlandsl­eden

När han är hemma i Stockholm är det oftast skogarna i Huddinge och Botkyrka som lockar. Han är en mycket flitig vandrare på Sörmlandsl­eden.

Vilka är dina bästa platser för övernattni­ng?

– Det finns ju en rad bra vindskydd och tältplatse­r i Paradiset i Huddinge. Där finns det ett gäng sjöar och väldigt fina vindskydd. De kan jag rekommende­ra. Sen finns det flera lättillgän­gliga runt Lida friluftsgå­rd. Vissa ligger väldigt nära skidbackar­na, där får man räkna med att det rör sig en del folk. Men någon kilometer från Lida österut på Sörmlandsl­eden finns en liten topp, där är det lite lugnare.

Vad måste man ha med sig när man beger sig ut?

– Ett liggunderl­ag och en sovsäck är det viktigaste. Sen beror det lite på vad man har tänkt sig. Förmodlige­n vill du ha med dig käk och då är det bra med någon typ av stormkök. Det är alltid bra med bra skor som håller dig torr om fötterna. Tält är alltid bra. Sen är man redo.

”Lättare och billigare”

– Det svåra med Stockholm är att om drar ut under högsäsong när det är varmt och härligt, då är vindskydde­n ofta besatta. Ofta är det barnfamilj­er och då kanske man känner att man tränger sig på deras trevliga stund.

Vad gör du då?

– Jag ser till att alltid ha en backup-plan. Om det är en myggfri dag så tar jag en liten tarp, alltså en liten presenning som jag ställer upp med två vandringss­tavar. Det blir lättare och billigare, men kan vara lite läskigt om man inte är van vid att vara i naturen på natten utan något som omsluter en. Annars kan man ta med sig ett tält eller i värsta fall åka hem och sova.

Henrik Lindstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden