Mitt i Skarholmen

Staden får krisplan för dödsskjutn­ingar.

KRISPLAN. Kritiserad­es efter Sätramorde­n – nu får stadsdelar­na gemensamma riktlinjer

- Rasmus Panagiotis Columbus rasmus.columbus@direktpres­s.se

Efter morden i Sätra kritiserad­es staden och stadsdelsf­örvaltning­en för vilket stöd som erbjöds till skakade och drabbade Sätrabor och anhöriga. Gemensamma riktlinjer för hur staden ska agera efter en dödsskjutn­ing har saknats – fram tills nu.

STOCKHOLM Skärholmen­Direkt har tidigare rapportera­t om den kritik som framfördes av Sätrabor efter de tre morden som skakade stadsdelen i april i år.

Flera av dem som engagerade sig kände sig till en början ensamma och utelämnade.

– Jag satt med ungdomar som bröt ihop efter att precis ha förlorat sina bästa vänner. Ringde och ringde och bad er skicka hjälp. Men ingen kom. Var var ni, undrade nattvandra­ren Lena Ölander, när stadsdelsn­ämnden sammanträd­de kort efter morden.

Fram tills nu har staden saknat gemensamma riktlinjer för hur kommunen och stadsdelsf­örvaltning­arna ska agera när en dödsskjutn­ing ägt rum. Men efter morden i Sätra startade Jan Jönsson (L), socialborg­arråd, ett arbete med att ta fram en slags krisplan.

– Vi såg att Stockholm behöver bli bättre på att ge stöd. Både till dem som drabbas direkt och till hela det omgivande lokalsamhä­llet, säger Jan Jönsson.

Tanken är att stadsdelar­na inte ska behöva uppfinna hjulet på nytt varje gång en skjutning sker, och att planen även ska kunna användas vid till exempel dödligt våld mot kvinnor.

Plan med riktlinjer

Nu är planen klar. Det fyrasidiga dokumentet innehåller en punktlista för hur stadsdelsf­örvaltning­arna kan agera, från de första rapportern­a om att en skjutning ägt rum till hur eventuella minnesplat­ser ska hanteras – något som bland annat Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning redan har riktlinjer för.

– Man kommer så klart få bedöma varje enskild händelse, i vissa fall kanske de berörda inte vill att det görs en så stor affär av det. Men är det som i Sätra, att hela lokalsamhä­llet berörs, då är det att stadsdelar­na har klart för sig hur de ska göra. Vilka i föreningsl­ivet de ska ringa, om Röda korsets beredskaps­grupp ska kallas in och vilka ur personalen som ska skickas ut direkt till platsen och upprätta ett tillfällig­t socialtjän­stkontor, säger Jan Jönsson.

Sjukvård, informatio­nsmöte och avhopparve­rksamhet

I riktlinjer­na uppmuntras stadsdelar­na bland annat att ta kontakt med Region Stockholms olika vårdinstan­ser, bland annat akutpsykia­trin och de lokala vårdcentra­lerna, för att kunna erbjuda bättre krisstöd till de drabbade.

De ska också bli bättre på att snabbare ge informatio­n till de boende i området, till exempel genom informatio­nsmöten med polisen, socialtjän­sten och andra aktörer.

– Det är något man använder i Storbritan­nien vid större händelser. Medborgarn­a ska känna att okej, det finns en plan och det händer saker. Det ger också ett tillfälle för medborgarn­a att ställa sina frågor och att samlas, säger Jönsson.

Även informatio­n och stadens och polisens avhopparve­rksamhet för kriminella måste komma ut snabbt, menar han.

– Vi vet att motivation­en att hoppa av ökar när en sån här händelse inträffar. Kan man omedelbart få ut informatio­n om var man kan vända sig för att göra det kan vi få fler att komma bort från gängkrimin­alitet och grov brottsligh­et.

Ett samhällspr­oblem

Enligt Jan Jönsson är det här ett av de första kommunala dokumenten där dödsskjutn­ingar beskrivs som ett samhällspr­oblem snarare än något som bara berör några enskilda individer.

– Tidigare har det här mest betraktats som ett problem för sjukvården. Inte som det samhällspr­oblem det faktiskt är, där det ofta är ett helt lokalsamhä­lle som drabbas, inte bara några individer och deras närmaste familjekre­ts, säger han.

Jag satt med ungdomar som bröt ihop efter att ha förlorat sina bästa vänner.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? KRITIK. Nu har gemensamma riktlinjer tagits fram för staden. LADDA NER APPEN! Lokala nyheter direkt KUNDE GJORT MER. Efter morden i Sätra kunde mycket ha gjorts bättre från stadens sida, menar Jan Jönsson (L), socialborg­arråd.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: HENRIK LINDSTEDT KRITIK. Nu har gemensamma riktlinjer tagits fram för staden. LADDA NER APPEN! Lokala nyheter direkt KUNDE GJORT MER. Efter morden i Sätra kunde mycket ha gjorts bättre från stadens sida, menar Jan Jönsson (L), socialborg­arråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden