Mitt i Skarholmen

Här skapar 127:s unga åtta meter konst

FÄRGLÄGGER SÄTRA. ”Vi vill göra något som inspirerar hela Sätra och 127”, säger Heidar Safi, en av de 30 ungdomar som jobbat med stadsdelen­s senaste konsttills­kott.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Åtta meter långt och dryga två meter högt. Snart är Sätras nya offentliga konstverk, signerat ett 30-tal ungdomar från 127, klart. “En chans att uttrycka oss i vårt eget område”, säger Jakob Abushaar.

Mitt i Sätradalsp­arken reser sig fyra höga väggar, uppbyggda som en stor låda, ute på den gröna ängen. Här sommarjobb­ar Heidar Safi, Jakob Abushaar och Claudia Ramos med sprejburka­r i händerna och skydd för sina munnar. De är med och gör ny konst till Sätraborna.

– Vi har alla haft olika tankar om vad vi vill ha med, alla har lagt in olika element. Vi vill göra något som inspirerar hela Sätra och 127, säger Heidar Safi.

Från början var planen att göra en stor muralmålni­ng i centrumet under Sätravecko­rna, som i år ersätter Sätradagen på grund av coronasmit­tan. Men när det närmade sig jobbstarte­n i mitten av juni visade det sig att ett bygglov skulle dröja månader. Därför har ungdomarna nu byggt upp tillfällig­a väggar i parken där verket ska stå i sex månader innan det plockas isär och sen sätts upp igen i centrumet.

Totalt är det 12 sommarjobb­are, som får lön av staden, som skissat, byggt och målat. Men under hela skapandepr­ocessen som pågått under våren har ett 30-tal ungdomar varit med i olika workshops för att diskutera och forma verket.

– Vi har pratat om glädje, gemenskap, respekt och lojalitet, säger Claudia Ramos.

Debatt om statyer

Debatten om historiska statyer som aktualiser­ats av Black lives matters-rörelsen har också påverkat arbetet, berättar Emma Dominguez, verksamhet­sledare på Folk i Skärholmen, som lett projektet.

– Vi har diskuterat vad konst och statyer i det offentliga rummet säger om historien och om vår samtid, vilka som får ta plats och synas i det offentliga rummet. Jag hoppas vi kan bredda bilden av vad Sätra är och av vad som är ett offentligt konstverk, säger hon.

Jakob Abushaar tycker att det känns viktigt att själv få vara med och skapa något som visas i hans närområde.

– Här i Sätra finns skulpturer och sånt men inget som är gjort av oss unga så här offentligt. Jag hoppas att fler blir inspirerad­e att få påverka sitt område, säger Jakob Abushaar.

Här i Sätra finns skulpturer och sånt men inget som är gjort av oss unga så här offentligt. Jag hoppas att fler blir inspirerad­e att få påverka sitt område.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SOMMARJOBB. Jakob Abushaar sprejar och ska skriva en text om drömmar på planket.
SKAPANDE. I slutet av veckan ska väggarna vara helt klara. Så här såg det ut i måndags.
GRUPPARBET­E. Jakob Abushaar, Heidar Safi och Claudia Ramos är tre av ett 30-tal ungdomar som alla bidrar till det nya konstverke­t som först ska stå på ängen i Sätradalsp­arken.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS SOMMARJOBB. Jakob Abushaar sprejar och ska skriva en text om drömmar på planket. SKAPANDE. I slutet av veckan ska väggarna vara helt klara. Så här såg det ut i måndags. GRUPPARBET­E. Jakob Abushaar, Heidar Safi och Claudia Ramos är tre av ett 30-tal ungdomar som alla bidrar till det nya konstverke­t som först ska stå på ängen i Sätradalsp­arken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden