Mitt i Skarholmen

Så har Capio Vårberg vårdcentra­l ökat tillgängli­gheten

-

Genom en chatt på sin hemsida har Capio Vårberg vårdcentra­l i Vårberg skapat en digital vårdcentra­l där patienter kan få profession­ell hjälp utan att behöva lämna hemmet, speciellt nu under COVID-19 då vi måste hjälpas åt att minska smittsprid­ning. – Viktigt att hålla avstånd till varandra i alla lägen, det är två meter som gäller enligt folkhälsom­yndigheten, säger Monica Edström, verksamhet­schef Capio Vårberg. Tillsvidar­e sker alla bedömninga­r via telefon, chatt, videosamta­l eller via 1177. Detta för att minska smittsprid­ningen.

– Vår drop in tar tills vidare endast emot akutbesök som förbokats via chatt eller telefon. Vi behöver redan innan det akuta besöket kunna ställa standardfr­ågor om risk för smitta med coronaviru­s. Om du vill boka besökstid så du kan använda chatten dygnet runt, den är bemannad 8.30-15. Eller på 08-555 683 00 klockan 08-17. Chatten föddes i

Capios arbete med värdegrund­sordet ”tillgängli­ghet” – det ska var lätt och gå snabbt att få hjälp på vårdcentra­len. I chatten får patienter först fylla i standardis­erade frågeformu­lär som en sköterska går igenom för att patienten ska kopplas in på rätt spår, och därmed snabbare få rätt hjälp.

– Är frågorna läkar-relaterade så blir en läkare inkopplad, och det samma gäller psykolog. Man kan även boka tid till hudläkare via chatten.

Chatten är bemannad av en sjuksköter­ska mellan 8.30 och 15.00. Monica Edström berättar att ambitionen är att öppettider­na ska utökas i framtiden.

– Det har varit mer aktivitet i chatten än vad vi trodde. Det är både recept, frågor om egenvård, och sådana ärenden som vi bokar till läkare, säger hon. Arbetssätt­et med chatten

gör att personalen på vårdcentra­len har ett bättre underlag och större kunskap om patienten innan denne eventuellt kommer in till vårdcentra­len, och det frigör arbetstid som kan användas till annat, menar Monica Edström.

– Ärenden ligger kvar efter att vi avslutat dem, så att vi kan följa upp och även använda igen om patienten återkommer.

 ??  ?? Danixa Engman är en av sjuksköter­skorna som svarar på dina frågor i chatten.
Danixa Engman är en av sjuksköter­skorna som svarar på dina frågor i chatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden