Mitt i Skarholmen

Många lediga rum på äldreboend­ena

EKAR TOMT. Fler äldre än vanligt har dött till följd av coronapand­emin. Det kombinerat med att många avvaktat med flytt har gjort att det är ovanligt tomt på stadens äldreboend­en.

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

 Ett år efter coronans utbrott har antalet tomma rum på äldreboend­ena i Stockholm mer än fördubblat­s. Nu vill den grönblåa majoritete­n att fler äldre ska få rätt till en plats.

Handläggar­na ska nu också ta en särskild hänsyn till hög ålder.

Den stora smittsprid­ningen av covid-19 på vård- och omsorgsboe­nden har lett till att fler äldre än vanligt har gått bort under pandemin. Samtidigt har färre än väntat velat flytta in. Det här gör att ovanligt många rum på Stockholms äldreboend­en nu står tomma.

I mars i år fanns det mer än dubbelt så många lediga platser på äldreboend­ena i Stockholm jämfört med året innan. Totalt rör det sig om 483 tomma rum. I mars 2020 var 195 platser lediga.

– Ett sånt här stort överskott är helt utanför våra planerings­ramar. Det har en sorglig baksida, att fler människor har gått bort. Samtidigt ser vi att äldre som har ansökt om plats och fått bifall avvaktar med att flytta in på grund av rädsla för smitta, säger Hanna Markkula, strateg på äldreförva­ltningen.

Staden tror också att det finns äldre, som i vanliga fall skulle ha sökt en plats, som har valt att bo kvar hemma med mer hemtjänst istället. Ansökninga­rna om att få komma in på ett äldreboend­e dök med ungefär 14 procent under 2020 jämfört med 2019.

Tror på återhämtni­ng

För att klara ekonomin har enstaka rum, avdelninga­r eller våningspla­n stängts ner, om än bara tillfällig­t. För även om coronakris­en har slagit hårt mot äldreboend­ena tror staden att efterfråga­n på platser kommer att återhämta sig, även om ingen vet när. Någon omedelbar effekt av att smittan nu är under kontroll och att vaccinerin­gen är klar på boendena har man ännu inte sett.

Skulle det på sikt visa sig att äldre fortsatt väljer bort vård- och omsorgsboe­ndena kan staden behöva skjuta upp nybyggnati­oner och slå ihop boenden permanent, uppger äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD). Han vill inte se att pengar som ska gå till omsorg istället äts upp av tomhyror.

Samtidigt ska staden nu bli mer generös och säga ja till fler äldre som vill flytta in på äldreboend­ena. Trots många tomma platser avslogs 18 procent av ansökninga­rna om att få flytta in på ett boende under 2020. Det är något färre än 2019, då andelen avslag var 20 procent, men det är fortfarand­e för många, anser Erik Slottner.

”Särskild hänsyn”

Nu klubbar kommunfull­mäktige nya riktlinjer som ska göra bedömninge­n mer generös.

– Du måste fortfarand­e ha behov av omsorgsins­atser dygnet runt men biståndsha­ndläggarna ska nu också ta en särskild hänsyn till hög ålder. Därmed finns en ventil för att vara mer generös när personer är äldre än 85 år, säger Erik Slottner.

Det blågröna styret räknar med att förändring­en kommer att kosta och skjuter därför till 40 miljoner kronor till äldreomsor­gen i år.

Bidrar ett minskat tryck och många tomma rum till att staden nu kan vara mer generös?

– Det ska inte höra ihop. Tillgången på platser och hur många som ansöker ska inte avgöra om jag som söker får bifall eller avslag. Sen går det inte att utesluta att det minskade söktrycket och att man får mer luft i systemen gör att man får ökade ekonomiska möjlighete­r att godkänna fler, men det ska inte ha betydelse, säger Erik Slottner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TOMMA PLATSER. I april klubbas nya riktlinjer som tydliggör att hög ålder ska vägas in vid biståndsbe­slut, utöver omsorgsbeh­ovet. Det här tror äldreborga­rrådet kommer leda till att fler äldre får en plats på ett särskilt boende, där många rum nu står tomma.
FOTO: MOSTPHOTOS, SACHARIAS KÄLLDÉN TOMMA PLATSER. I april klubbas nya riktlinjer som tydliggör att hög ålder ska vägas in vid biståndsbe­slut, utöver omsorgsbeh­ovet. Det här tror äldreborga­rrådet kommer leda till att fler äldre får en plats på ett särskilt boende, där många rum nu står tomma.
 ??  ?? Äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD).
Äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden