Mitt i Skarholmen

Tuff konkurrens om sommarjobb­en

17 500 sökande till 9000 jobb

- Elina Lundberg

Det är rekord. Vi ser att ansökninga­rna har ökat i alla stadsdelar.

Konkurrens­en om sommarjobb­en i Stockholm blir hård i år. Rekordmång­a har sökt kommunens feriejobb och hos Arbetsförm­edlingen har antalet sommarvik halverats.

Förra våren sökte 13 811 ungdomar sommarjobb inom staden, färre än hälften av dem fick ett jobb. I år ska sommarjobb­en bli fler. Målet är att få fram 9 000 feriejobb under skolloven 2021.

Men antalet unga som har sökt kommunens sommarjobb har också stuckit iväg – rejält. Hela 17 474 ansökninga­r har staden fått in i år, en ökning med 25 procent jämfört med 2020.

– Det är rekord. Vi ser att ansökninga­rna har ökat i alla stadsdelar, säger Arja Lindholm, kommunikat­ionschef på arbetsmark­nadsförval­tningen.

Liksom i fjol får ungdomarna inte arbeta inom förskolan, äldreomsor­gen eller

LSS-verksamhet­er på grund av coronaviru­set. Staden anser att osäkerhete­n kring smittsprid­ningen och vaccinerin­gen är för stor.

Parkskötse­l och kultur

De flesta kommunala jobb finns i stället inom städning, parkskötse­l, kultur, kontor och administra­tion. Drygt 2 000 av jobben kommer också att ordnas på privata företag eller organisati­oner, arbeten som staden har upphandlat.

Förra året innebar de förlorade arbetstill­fällena inom vård- och omsorg att kommunen hade svårt att få fram så många sommarjobb som man önskat. Totalt blev det 6 832 stycken.

Hur många det blir i år kan staden inte svara på eftersom arbetsplat­serna kan söka vikarier under hela våren och en bit in på sommaren. I år ser läget i alla fall ljusare ut än i fjol. Drygt 6500 sommarjobb finns redan, enligt staden.

På Arbetsförm­edlingen ser man också att konkurrens om sommarjobb­en blir tuffare det här året. Antalet sommarjobb som kommit in mellan december och februari i länet i år har nästan halverats jämfört med tidigare år.

Kan bli fler jobb i vår

Men om restriktio­nerna lättar tror Robert Flognfeldt, verksamhet­sanalytike­r på Arbetsförm­edlingen, att fler arbtsgivar­e söker sommarjobb­are även senare under våren.

– Arbetsgiva­rna inom besöksnäri­ngen avvaktar sannolikt besked om restriktio­nerna, så om pandemin klingar av så kan det öppna upp för att fler ungdomar kan komma ut i arbete till sommaren, säger han.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? NYTÄNK. Förra året fick sommarjobb­are i Sätra göra ett nytt konstverk. Coronaviru­set har gjort att klassiska sommarvika­riat i förskolan och äldreomsor­gen försvunnit.
FOTO: CLAUDIO BRITOS NYTÄNK. Förra året fick sommarjobb­are i Sätra göra ett nytt konstverk. Coronaviru­set har gjort att klassiska sommarvika­riat i förskolan och äldreomsor­gen försvunnit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden