Mitt i Skarholmen

Nu är det slutkört på gångbanorn­a

Snart blir det förbud mot att köra och parkera elsparkcyk­lar på gångbanor Inom kort är det slutkört med elsparkcyk­lar på gångbanor. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

- Albin Tingstedt Alexander Kuronen

Många stockholma­re är rädda när elsparkcyk­larna kommer farande.

Så sent som i juni meddelade regeringen, med infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) i spetsen, att ett förbud mot att parkera elsparkcyk­lar på gång- och cykelbanor börjar gälla från 1 september i år.

– Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg, sa han då.

Nu tar regeringen det ett steg längre, och förbjuder all framfart av elsparkcyk­lar på gångbanor. Även det träder i kraft bara tio dagar före valet.

– Nu är det slutlekt, säger Tomas Eneroth på en pressträff i förra veckan.

Riskerar böter

För den som bryter mot förbudet om att köra elsparkcyk­el på gångbanan kan det bli 500 kronor i böter.

Förbudet välkomnas av Stockholms stads trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP), om än med viss skepsis.

– Många stockholma­re är rädda när elsparkcyk­larna kommer farande i 20 km/h på en trottoar där högsta hastighet är 7 km/h. Staden hade däremot ett liknande förslag redan 2019 där vi ville förbjuda det i vissa områden. Men i grunden är regeringen­s förslag bra, säger han.

”Inte något nytt”

Fredrik Ehrström vid Södermalms­polisen ser positivt på att det blir ett förtydliga­nde av vad som gäller.

– Vi har under många år arbetat med den här problemati­ken med både elsparkcyk­lar och vanliga cyklar på trottoarer, så för oss är inte det här något nytt.

Det kommer Södermalms­polisen att fortsätta med i både riktade insatser och det dagliga arbetet, säger Ehrström.

Enligt honom har både trottoarkö­rning, paråkning och skador – gärna i kombinatio­n med berusning – ökat under sommaren. Detta har varit särskilt tydligt på platser som Medborgarp­latsen, Hornstull och Skeppsbron.

– Problemet är väl så pass stort att vi inte kan hantera det i den omfattning det är nu, det har vi inte resurser till.

Hoppas på eftertanke

När det gäller det kommande parkerings­förbudet ser han inte att det är något som polisen kan lägga fokus på i nuläget.

– Vi kommer att fortsätta med det vi gör i dag. Däremot hoppas vi att folk ska tänka efter bättre nu när det också finns en lagstiftni­ng, säger Fredrik Ehrström.

 ?? ?? Magnus Aretorn, 53, på besök från Hudiksvall: – Det suger. Som turist är det kört, man blir klart mer begränsad. Samtidigt måste den som kör vara med i matchen, så sätt en åldersgrän­s i stället.
Inga, 77, Södermalm:
– Helt riktigt. De ska vara i körbanan. Götgatan ska vi inte tala om. Folk kör där som om resten av samhället inte fanns, samtidigt som det kan komma hundar och ungar.
Magnus Aretorn, 53, på besök från Hudiksvall: – Det suger. Som turist är det kört, man blir klart mer begränsad. Samtidigt måste den som kör vara med i matchen, så sätt en åldersgrän­s i stället. Inga, 77, Södermalm: – Helt riktigt. De ska vara i körbanan. Götgatan ska vi inte tala om. Folk kör där som om resten av samhället inte fanns, samtidigt som det kan komma hundar och ungar.
 ?? ??
 ?? ?? Elin Lawless, 40, och Alexandra Lawless, 8, Östermalm:
– Det är det bästa jag har hört. Jag hatar hur de tar upp plats, säger Elin.
– De är överallt, åker jättenära och personer snubblar på dem, säger Alexandra.
Elin Lawless, 40, och Alexandra Lawless, 8, Östermalm: – Det är det bästa jag har hört. Jag hatar hur de tar upp plats, säger Elin. – De är överallt, åker jättenära och personer snubblar på dem, säger Alexandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden