Mitt i Skarholmen

Tore har koll på stadens nya fåglar

- Pelle Strindberg Jutehammar

Vem tänker på fåglarna i en storstad som Stockholm? Kanske läser du en artikel om ”attackkråk­or” eller dito måsar.

Tore Janson tänker på våra bevingade vänner på ett annat sätt. Alltid med kameran redo.

Tore bor på Södermalm. Det är där han har plåtat de flesta av bilderna till sin nya bok Stockholms­fåglar (Appell Förlag).

I inledninge­n av boken beskriver han mötet med en havsörn utanför Djurgården: ”Först tänkte jag: Vad har den här att göra mitt i stan? Det var korttänkt. Staden jag bor i har inte ens funnits i tusen år, men är gammal med människors mått. Havsörnar var här långt dessförinn­an.”

Många arter har även tillkommit på senare år. Enligt Tore var till exempel koltrast betydligt mer ovanlig i staden förr i tiden, likaså ringduva och duvhök.

– Miljön har ändrats och fåglarna har insett att det finns en hel del för dem. Trastarna gillar gräsmattor, de är inte så lätta att hitta på landet.

Omvänt finns det arter som har försvunnit eller minskat i antal, svalor till exempel. Varför trivs inte de i stan nu för tiden?

– Det finns knappt någon mat för dem. De lever nästan uteslutand­e på insekter som försvann med hästarna.

Tore skaffade en bra kamera med teleobjekt­iv strax innan pandemin vilket var hans smala lycka under restriktio­nerna.

– Jag är så gammal och fick inte träffa en människa överhuvudt­aget. Jag gick mina promenader och kunde i alla fall komma fåglarna nära.

Efter ett halvår hade han ett par tusen fågelbilde­r.

–Då kom jag på att det finns andra som vet ännu mindre om fåglar än jag och kanske skulle vilja veta lite mer. Så jag skissade idén för en förläggare. Hon blev entusiasti­sk och så blev boken till. Han har några drömfåglar. – Kattuggla skulle jag gärna se men då bör man vara nattmännis­ka, och det är inte jag.

 ?? ?? FÅGELKOLL. Så vitt Tore Janson vet finns ingen liknande bok om ”vardagsfåg­larna” i huvudstade­n. ”
FÅGELKOLL. Så vitt Tore Janson vet finns ingen liknande bok om ”vardagsfåg­larna” i huvudstade­n. ”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden