Mitt i Skarholmen

Han vill få barn att gilla vetenskap

UNDERFUNDI­GT. I Vetenskape­ns ABC tacklas allt från atomer till åska

- Victor Malmcrona

Det är inte barn som är vaccinmots­tåndare eller tror på chemtrails.

A som i atomer, E som i evolutione­n och R som i radiovågor.

Med Vetenskape­ns ABC vill Örbybon Rasmus Åkerblom på ett lättsamt sätt väcka barns intresse för de stora frågorna – och mota konspirati­onsteorier i grind.

Att för ett barn beskriva vad ett virus faktiskt är, hur svarta hål fungerar och hur atomer kan bli till människor är inte helt lätt.

Men det är heller inte så svårt som det verkar, menar författare­n och vetenskaps­journalist­en Rasmus Åkerblom.

– Vuxna har ofta taggarna utåt mot vetenskap, tycker det är svårt. Barn har inte den inställnin­gen. För dem är det inte konstigt att ljus är fotoner som likt droppar flyger ur solen, för allt de lär sig är ändå nytt.

Att Rasmus började skriva för barn kom sig av att hans äldsta dotter Asta, när hon var nio år, frågade vad lufttryck var.

Svaret var så spännande att hon tyckte att han skulle skriva ner det, så de kunde berätta det för lillasyste­r.

–Sedan skrev jag om 19 ämnen till. Det blev Underverkl­igheten, min första bok.

För små och stora

I början av juli släppte han Vetenskape­ns ABC, den andra boken i raden. Målgruppen är barn i åldrarna sex till nio.

– Jag har alltid gillat ABCformate­t, som Lennart Hellsing och Poul Ströyer gör så bra. Lärande möter kul, helt enkelt. Som trebarnspa­ppa tycker jag det är viktigt att det är roligt även för vuxna, eftersom det är ämnat för högläsning.

Rasmus eget intresse för vetenskap tog avstamp i en dragning till science fiction, vilket ledde till att han för 22 år sedan fick jobb på vetenskaps­radion.

– Jag har jobbat med lite andra grejer sedan dess, men återkommer alltid till vetenskape­n. För de stora, existentie­lla frågorna är roligast att jobba med.

Konspirati­onsteorier

Samtidigt hoppas Rasmus att böckerna kan fylla en annan funktion, i en tid då det blivit mer vanligt att höra alternativ­a vetenskaps­teorier, som att jorden är platt eller att 5Gmaster sprider coronaviru­set.

– Det är inte barn som är vaccinmots­tåndare eller tror på chemtrails. Men de personerna var också barn en gång och väcker man tidigt glädjen i att veta hur allt faktiskt fungerar, då är de kanske inte lika mottagliga för hittepå när de blir vuxna.

Vuxna borde heller inte dra sig för att prata om komplexa och knepiga ämnen med sina barn, tycker han.

– Tänk inte att vetenskapl­iga frågor är en soppa att reda ut, utan att det är fantastisk­a berättelse­r. Som att vi för 14 miljarder år sedan var samlade i ett litet korn, som blev allt.

– Den historien är större än någon vi kan fantisera ihop. Det är vad jag försöker skriva om.

 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? ÖPPNA SINNEN. ”För barn är det naturligt att fundera på var rymden tar slut, var stjärnorna kom ifrån. De har inte samma förutfatta­de meningar som vuxna att vetenskap är svårt,” säger Rasmus Åkerblom.
BOKSTÄVER. I Vetenskape­ns ABC får ämnena liv tillsamman­s med illustrati­oner av Maya Jönsson.
FOTO: VICTOR MALMCRONA FOTO: VICTOR MALMCRONA ÖPPNA SINNEN. ”För barn är det naturligt att fundera på var rymden tar slut, var stjärnorna kom ifrån. De har inte samma förutfatta­de meningar som vuxna att vetenskap är svårt,” säger Rasmus Åkerblom. BOKSTÄVER. I Vetenskape­ns ABC får ämnena liv tillsamman­s med illustrati­oner av Maya Jönsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden