Mitt i Skarholmen

Semesterre­san ledde till lyft för kvinnor och byar i Senegal

SKAPAR JOBB. Farstaborn­as butik stärker kvinnligt företagand­e

- Nelly Kronstrand

Vi vill bidra med en varierad bild av Afrika.

 Butiken SambAta i Högdalen centrum samarbetar med ett kvinnokoop­erativ i Senegal. Delar av försäljnin­gen går till att bygga brunnar och skolor.

HÖGDALEN

Farstaborn­a och paret Karim Samba, 39, och Sumeya Ata, 41, har i fyra års tid drivit butiken SambAta i Högdalens centrum. I butiken säljer de korgar flätade av ett kvinnokoop­erativ från Senegal.

– De här kvinnorna är fullskalig­a entreprenö­rer. Vi vill stötta dem så att de får ut sina hantverk till en internatio­nell marknad, säger Sumeya.

Fick idén efter en semester

Idén till att öppna butiken kom efter att paret varit på semester i Senegal. Där köpte de hem korgar att ha som utsmycknin­g i lägenheten i Farsta.

När vänner och bekanta kom på besök var det flera som uppmärksam­made de färgglada korgarna.

2018 bestämde sig Karim och Sumeya sig för att pröva lyckan och öppna butiken i Högdalens centrum.

– Det har gått mycket bättre än vad vi hade tänkt, säger Karim.

Samarbete med kooperativ

Butiken bygger på ett samarbete med kvinnokoop­erativet Jappo Liguey, som ligger i byn Ngay, sydost om huvudstade­n Dakar i Senegal.

Kooperativ­et består av 43 kvinnor som för hand tvinnar korgar i olika färger och mönster.

Paret kom i kontakt med kvinnokoop­erativet genom en släkting till Karim som arbetade med att organisera de kvinnliga hantverkar­na.

– Vi vill lyfta de här kvinnorna som har blivit eller är på väg att bli självförsö­rjande genom egenproduc­erade hantverk. Att stötta unga och kvinnliga entreprenö­rer är ett av våra viktigaste mål.

De handtvinna­de korgarna kommer från en lång tradition av kvinnligt hantverk i Senegal. Enligt traditione­n flätades korgarna för att fungera som matförvari­ng. Genom att korgarna kyler ner och skyddar maten från värme kan mjöl och ris förvaras i korgarna i upp till ett år.

Kvinnornas produkter skapar arbetstill­fällen i byarna där kvinnorna bor.

Länk med unga

Samarbetet mellan Karim och Sumeya och kvinnokoop­erativet går även ut på att en del av den vinst som kvinnorna tjänar på sin försäljnin­g går till sociala projekt i byn. Bland annat byggen av brunnar och skolor.

– I framtiden hoppas vi att vi kan fortsätta vara en länk mellan Sverige och unga entreprenö­rer inte bara från Senegal utan från hela Afrika, säger Karim.

– Jag tror att våra kunder söker sig till just oss på grund av vår naturliga koppling till landet och kontinente­n, säger Sumeya och berättar att Karim är född i Senegal och att hon själv är från Eritrea.

Annan bild av Afrika

Paret är tydliga med att de inte vill bidra till en exotifieri­ng av Afrika, korgarna eller kvinnorna. Samtidigt är de stolta över deras bakgrund och samarbetet med kooperativ­et.

– Vi vill ändra narrativet av Afrika, säger Sumeya.

Hur menar du då?

– Det största delen som media visar upp av Afrika som kontinent är fattiga människor och svältande barn. Vi vill bidra med en varierad bild av Afrika. Det finns en inre kraft i kontinente­n. Alla vill inte bara fly och vi vill lyfta de som stannar och jobbar i exempelvis Senegal.

 ?? FOTO: NELLY KRONSTRAND ?? TRADITION. Korgarna flätas av kvinnor från Senegal. Hantverket kommer från en lång tradition av matförvari­ng.
FOTO: NELLY KRONSTRAND TRADITION. Korgarna flätas av kvinnor från Senegal. Hantverket kommer från en lång tradition av matförvari­ng.
 ?? FOTO: NELLY KRONSTRAND ?? LYFT. Karim Samba och Sumeya Ata vill stötta kvinnor från Senegal.
FOTO: NELLY KRONSTRAND LYFT. Karim Samba och Sumeya Ata vill stötta kvinnor från Senegal.
 ?? FOTO: SUMEYA ATA ?? KVINNOKRAF­T. Korgarnas görs i byn Ngay, sydost om huvudstade­n Dakar
FOTO: SUMEYA ATA KVINNOKRAF­T. Korgarnas görs i byn Ngay, sydost om huvudstade­n Dakar
 ?? FOTO: SUMEYA ATA ?? KORGPRAKT. Korgarna används ständigt i vardagen i Senegal.
FOTO: SUMEYA ATA KORGPRAKT. Korgarna används ständigt i vardagen i Senegal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden