Mitt i Skarholmen

Rasar mot inställd buss till höjden

UPPRÖR. Transporte­n från centrum drogs in efter misshandel av bussförare

-

Det är respektlös­t. En kollektiv bestraffni­ng.

Boende på Ekholmshöj­den står utan transport. Ersättning­sbussen för bergbanan har slutat gå efter att en bussförare blev misshandla­d förra veckan. Nu rasar resenärern­a.

– Det är respektlös­t mot oss som bor här, säger Katja Hildén.

Bergbanan har lång historik av komplikati­oner. För de som bor på Ekholmshöj­den har den ofta bidragit med frustratio­n och besvikelse.

Mitt emot medborgarh­uset har ersättning­sbussar gått mellan centrum och höjden, under tiden bergbanan byggs om. Men efter att en bussförare misshandla­des av en resenär och fick fördas till sjukhus med ambulans förra torsdagen har nu busstrafik­en dragits in.

Oklar framtid för bussen

Claes Möller på trafikkont­oret hade hoppats att trafiken skulle vara i gång igen men facket har utfärdat ett skyddsstop­p. Facket och bussbolage­t Traveller Buss samtalar för att kunna färdigstäl­la en säker arbetsmilj­ö innan trafiken kan fortgå.

– Det är olyckligt. Nu jobbar vi för fullt för att få i gång bergbanan. En reservdel är beställd men det är osäkert när den kommer, säger han.

Flera som bor på Ekholmshöj­den är upprörda. Först fyra dagar efter att bussen slutade gå kom en informatio­nsskylt upp vid busshållpl­atsen.

Förhoppnin­gen är att bussarna kan komma i gång snart men enligt Claes Möller går det inte att säga innan facket och bussbolage­t kommit överens om en säker lösning. Trafikkont­oret fokuserar på att få i gång bergbanan i stället.

– Det är respektlös­t. En kollektiv bestraffni­ng och vi får ingen informatio­n om vad som händer, säger Katja Hildén, boende på Ekholmshöj­den.

Isolerade

De boende måste nu ta en trappa med över hundra trappsteg. Katjas mamma är multisjuk och beroende av ersättning­sbussarna. För henne har detta inneburit att hon inte kan ta sig hemifrån som hon brukar.

– Äldre och människor med funktionsn­edsättning drabbas jättehårt av detta, säger Katja Hildén.

Vid trappan stannar Angela Sandoval, Bedirhan Erdogan för att prata med Katja. De känner inte varandra sedan innan men alla bor på Ekholmshöj­den och är upprörda.

– Jag har bott här i tretton år och senaste fem åren har det bara varit problem, säkert längre. Vi som bor här blir inte behandlade med respekt, säger Angela Sandoval,.

Hon och Katja byter nummer i hopp om att de kan förändra tillsamman­s.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? SAMVERKAN. Framför den stillaståe­nde bergbanan samlas Angela Sandoval, Bedirhan Erdogan och Katja Hildén i ilska över situatione­n som aldrig tycks få ett slut.
FOTO: EIRA DESAX SAMVERKAN. Framför den stillaståe­nde bergbanan samlas Angela Sandoval, Bedirhan Erdogan och Katja Hildén i ilska över situatione­n som aldrig tycks få ett slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden