Mitt i Skarholmen

SD undviker Skärholmen: Utsätts för hot

- SKÄRHOLMEN Nelly Kronstrand Henrik Lindstedt

Sverigedem­okraterna kommer ha ordningsva­kter tillgängli­ga när de ställer upp ett kampanjtäl­t i Skärholmen. I övrigt kampanjar de inte i stadsdelen på grund av risk för hat och hot.

Sverigedem­okraterna har valt att varken knacka dörr i området eller ha en stationera­d valstuga på torget. I stället försöker de nå väljare genom brevutskic­k till villor och radhus och på sociala medier.

Om partiet är i stadsdelen för att dela ut flygblad gör de det i civila kläder, förklarar gruppledar­en Gabriel Kroon (SD).

– Vi är inte i Skärholmen så mycket. Dels är det ju rätt mycket hyreshus som är svåra att komma in i, men även för att det är ett utsatt område. Vissa av våra medlemmar känner sig otrygga när de går i Skärholmen iklädda Sverigedem­okraternas kläder. De kan bli utsatta för hot och hat, säger Gabriel Kroon.

Men trots det var planen att sätta upp ett tält på torget fredagen den 2 september (efter tidningen gått till tryck).

– Men det kommer att kräva ett genomtänkt trygghetsa­rbete. Det är en stor risk att bli utsatt där speciellt när man går runt i Sverigedem­okraternas partifärge­r, säger han när Mitt

i pratar med honom inför.

– Vi kommer ha en nära kontakt med säkerhetsa­vdelningen och ha ordningsva­kter tillhands.

”Underskott”

Det är en tråkig situation, anser Tapani Juntunen som sitter i stadsdelsn­ämnden i Skärholmen och själv bor i området.

– Det känns som att det blir ett demokratis­kt underskott. Man vill ju kunna vara synlig för dem som tycker vi är bra och som vill prata med oss.

Känner du dig orolig för att kampanja i Skärholmen?

– Ja, lite. Men jag tycker ändå att vi ska göra det.

Är du orolig för påhopp och trakasseri­er?

– Det kan det ju bli. Men vårt stöd är inte noll, så kommer nog bli motreaktio­ner från andra.

 ?? PRESSBILD ?? SD. ”Vissa av våra medlemmar känner sig otrygga när de går i Skärholmen”, säger Gabriel Kroon, gruppledar­e i stadshuset.
PRESSBILD SD. ”Vissa av våra medlemmar känner sig otrygga när de går i Skärholmen”, säger Gabriel Kroon, gruppledar­e i stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden