Mitt i Skarholmen

Ortens tjejer tar plats på scen

DRAMATIKER­N: ”Det här är vår berättelse om hur det är att växa upp i förorten”

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Kärlek, hat, fattigdom, relationer och drömmar. Allt får plats när tjejgänget träffas och snackar om sina liv. Förra veckan var det premiär på ”Vem som hon” på Stadsteate­rn i Skärholmen. SKÄRHOLMEN

I pjäsen möter vi fem förortstje­jer som varit vänner sedan de var små. Nu är de varandras stöd och inspiratio­n. Pjäsen handlar om systerskap och hur det är att växa upp som tjej i förorten och följer tjejernas personliga resor. En har en familj som har problem med ekonomin och försöker hjälpa sin mamma, en har utmaningar med sina kompisar, en försöker finnas till för sin familj och rädda sina syskon, en har en kille som inte är schysst och en drömmer om att få uppmärksam­het och bekräftels­e från sin mamma.

– Alla har sina utmaningar men de hittar styrkan hos varandra för att hantera det de går igenom, säger Seluah Alsaati, dramatiker och författare som har skrivit pjäsen.

Seluah Alsaati är uppvuxen i Akalla och bor sedan åtta år i Skärholmen. Hon har själv saknat en liknande pjäs.

– Det finns ingen föreställn­ing hittills som har visat livet för tjejer från förorten på våra egna villkor. Jag vill att en tjej som kommer härifrån ska kunna se föreställn­ingen och känna ”wow mitt liv är viktigt, jag får plats och jag represente­ras”, säger hon.

Bottnar i verklighet­en

Arbetet med pjäsen har tagit ett år. Under den tiden har hon intervjuat tonårstjej­er i Skärholmen och västerort om deras liv och bollat berättelse­rna med regissören Affe Ashkar, som låg bakom publiksucc­én Snubben lättar på sitt hjärta.

–Alla historier bottnar någonstans i verklighet­en, de här utmaningar­na med pengar, rasismen, studier, trycket från familjen att behöva vara den duktiga flickan och den starka som bär upp familjen, säger Seluah Alsaati och fortsätter:

– Samtidig har jag sett ett enormt systerskap där man alltid backar varandra. Och en stolthet över att komma härifrån. Jag har också sett en enorm kreativite­t, det är

Vem som hon

Hittills har tjejerna fått spegla sig i killarnas berättelse­r.

En pjäs som kan ses som en uppföljare på Kulturhuse­t Stadsteate­rns publiksucc­é Snubben lättar sitt hjärta, av samma regissör. I den fick publiken följa ett gäng killar som växer upp i förorten. Nu är det tjejernas tur. Urpremiär: 8 september.

baseras på intervjuer därför tjejerna i förställni­ngen driver en podd.

Känner du igen tjejernas berättelse­r från din egen uppväxt?

– Till stor del, men samhällskl­imatet har blivit hårdare. Det är en större fattigdom och fler familjer är utelämnade till sitt öde. När jag växte upp fanns samhället där på ett annat sätt i förorterna. Men jag ser också att tjejer i dag är starka och övertygade om att om något ska hända så måste de göra det själva.

Viktigt att tjejer får synas

Att tjejernas egna berättelse­r nu börjar synas och får ta plats på scenen tror Seluah Alsaati gör stor skillnad. med unga tjejer i Skärholmen och västerort.

Manusförfa­ttare: Seluah Alsaati, Skärholmen.

Regi: Affe Ashkar.

Sång: Blen.

Skådespela­re: Beri Gerwise, Stina Andersson, Segen Tesfai, Vendela Idun och Willma Idris.

– Om jag får synas så finns jag. Det betyder också att jag kan spegla mitt eget liv i någon annans berättelse. Hittills har tjejerna fått spegla sig i killarnas berättelse­r men nu får de också ta plats, säger hon.

När Mitt i träffar Seluah Alsaati och ensemblen har de precis provspelat för publik, ett gäng 15-åringar från Bredängssk­olan och de är glada över ungdomarna­s entusiasm och hur de kunde relatera till pjäsen.

– Det här har blivit bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig, säger Seluah Alsaati.

 ?? FOTO: MARKUS GÅRDER ?? PODDAR. Beri Gerwise, Segen Tesfai och Stina Andersson i pjäsen Vem som hon. Att de driver en podd är ingen slump, utan speglar ortentjeje­rs kreativite­t.
FOTO: MARKUS GÅRDER PODDAR. Beri Gerwise, Segen Tesfai och Stina Andersson i pjäsen Vem som hon. Att de driver en podd är ingen slump, utan speglar ortentjeje­rs kreativite­t.
 ?? ?? SKÄRHOLMSB­O. ”Alla historier bottnar någonstans i verklighet­en”, säger manusförfa­ttaren Seluah Alsaati.
SKÄRHOLMSB­O. ”Alla historier bottnar någonstans i verklighet­en”, säger manusförfa­ttaren Seluah Alsaati.
 ?? Pjäsen ??
Pjäsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden