Mitt i Skarholmen

Fortfarand­e locket på från majoritete­n

Fyra förväntade förändring­ar

- Klara B Orreteg

Undrar du också vad som händer i Stockholms­poltiken?

Inte mycket, i alla fall inget de vill dela med sig av.

Partierna har låst in sig men hoppas kunna säga mer den 17 oktober.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et förhandlar om en ny politisk plattform.

Den 17 oktober hoppas de kunna presentera den nya politiska plattforme­n. Detta kan stockholma­rna vänta sig:

Byggtakten ska öka

De senaste fyra åren har opposition­en kritiserat byggtakten. Sverige är på väg in i en lågkonjukt­ur, inflatione­n är historiskt hög och energifråg­an är ännu olöst. Det kommer att bli tufft att öka byggtakten som man lovat: Vänsterpar­tiet har tidigare sagt att det gäller att bygga sig ur krisen, och Socialdemo­kraterna håller med.

Klart är att man kommer att satsa på allmännytt­an och att V och S vill stoppa utförsäljn­ingar.

Trygghetsa­rbetet fortsätter?

Frågan har varit på allas läppar under valrörelse­n. Hur ska Stockholm bli tryggare? Den grönblå majoritete­n kämpade för att få sätta upp fler kameror, men det är ingen hjärtefråg­a för den nya majoritete­n.

– Vi har trygghetsk­ameror och jag tycker att vi ska hjälpa till om polisen vill sätta upp fler, det är inte problemet. Nu måste vi jobba med individern­a och ungarna, de förebyggan­de åtgärderna, säger Karin Wanngård (S).

Resursskol­or överallt

Kommunala resursskol­or i varje stadsdel, om S får bestämma. Däremot vill ingen stänga ner de fristående, de behövs. Det finns också en strävan efter att införa ett tvålärarsy­stem.

V och S är eniga i frågan om att inte sälja ut fler skolor eller förskolor. Miljöparti­et röstade för utförsäljn­ingar i linje med det förra styrets politik men nämner inte ordet utförsäljn­ing i sitt kommunpoli­tiska program.

Ännu mer fokus på klimatet

Innerstade­n ska vara fossilfri år 2030, men S vill dessutom att staden ska vara klimatposi­tiv till 2035. Beslut vill de ta under 2023.

De vill också utreda en anläggning av nya cykelstrad­or för att underlätta för cyklister. Miljöparti­et vill stänga av fler gator för biltrafik och låta grönskan växa längs med stadens väggar. Vänsterpar­tiet vill bland annat inrätta fler naturreser­vat, rusta upp parker och tillföra mer träd och grönska.

 ?? FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX ?? Clara Lindblom (V).
Gabrielle Gjerswold (MP).
NY BOSS. Karin Wanngård, Socialdemo­kraterna Stockholm sitter mitt i maktsmeten.
FOTO: EIRA DESAX FOTO: EIRA DESAX Clara Lindblom (V). Gabrielle Gjerswold (MP). NY BOSS. Karin Wanngård, Socialdemo­kraterna Stockholm sitter mitt i maktsmeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden