Mitt i Skarholmen

Moskébygge­t i Skärholmen är en uppenbar miljöfråga

-

Hur blev det möjligt att få ta bort skog, buskar och träd, spränga sönder berg och över huvud taget ”rita om kartan” mitt i ett sedan åratal etablerat bostadsomr­åde?

Varje vardag, har arbetet med moskébygge­t i Skärholmen på mycket påtagligt sätt, varit störande för dem som bor i dess omedelbara närhet! Det har knackats, borrats, sprängts och skrapats från morgon till kväll en stor del av sommaren. Att flytta berg ger oerhört dånande ljud.

Man har inte kunnat lyssna på radio med öppna fönster eller på balkongen, än mindre vistas i närheten utomhus. Människor måste få ha den religion man vill, men beslutsfat­tarna borde ha valt en annan plats för moskén. Berörda myndighete­r skulle ha tänkt till bättre, förstått konsekvens­er av att till mycket dånande ljud flytta berg samt ta bort gröna, vackra buskar och träd som de boende haft i sina synfält.

Självklart har detta ingrepp mot såväl natur som människor upprört. Dessutom har tunga block rasat ner från berget och man har oroats för att något allvarligt kan inträffa om ytterligar­e block skulle rasa ner. Personer som bor bara några steg ifrån byggplatse­n och många andra, undrar förstås över beslutfatt­arnas grund för att ge klartecken till bygget.

I den politiska debatten hävdas vikten av att arbeta med integratio­n. Det borde finnas bättre metoder att minska segregatio­nen än att till mångas förtret placera en moské mitt bland befolkning­en.

”En bortkastad sommar”, sa någon. ”Man kan varken vara inomhus eller utomhus i närheten”, säger en annan.

Beslutsfat­tarna borde komma till platsen en vardag när bygget är i gång för att göra en bedömning av konsekvens­er med ständigt störande ljud, menar de boende.

En klar miljöfråga! Vad säger Naturvårds­verket?

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FLYTTAR BERG. Så här såg moskébygge­t ut i våras.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FLYTTAR BERG. Så här såg moskébygge­t ut i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden