Mitt i Skarholmen

De sätter hoppet

SÄNKNING. Ska få fler att reparera

- HÄGERSTEN/SKÄRHOLMEN Jennie Krook jennie.krook@mitti.se

momsen på reparation­er av cyklar, skor, lädervaror och kläder. Det välkomnas av flera reparatöre­r i söderort.

– Vi har mer eller mindre lika mycket att göra. Men jag hoppas att det kommer att öka, säger Yossef Saome på Kemsalonge­n i Skärholmen.

Första juli sänktes

Det är viktigt att det känns mer prisvärt att få kläderna lagade än att köpa nya med tanke på alla lågprisked­jor som finns i dag.

Det börjar gå mot lågsäsong för cykelrepar­atörer. Utanför Tellus cykel och motor i Midsommark­ransen syns inte längre den långa raden cyklar som alltid står utanför butiken under våren och sommaren.

Men det finns fortfarand­e jobb för ägaren Björn Carlefalk och hans anställda.

– I och med att höstarna bli längre så förlängs cykelsäson­gen, fler cykelpendl­ar, säger han.

Björn Carlefalk har även märkt av en annan tendens.

– Det märks att folk förbereder sig för tuffare tider, många kommer hit för att rusta upp cyklar som inte sett dagens ljus på väldigt länge.

Behöver inte höja priserna

Cirka 30–40 procent av företagets omsättning kommer från reparation­er och Björn Carlefalk berättar att det ökar. Han ser positivt på sänkningen av moms för reparation­er.

– Nu när mycket blir dyrare har den inneburit att vi inte behöver höja priserna på våra reparation­er, säger han.

Även Yossef Saome, ägare till Kemsalonge­n i Skärholmen som erbjuder skrädderi och skomakerit­jänster, är glad för momssänkni­ngen.

– Det är viktigt för miljön att vi har ett hållbarhet­stänkande och konsumerar mindre. Det innebär att laga kläder i stället för att köpa nya. Det är även viktigt att det känns mer prisvärt att få kläderna lagade än att köpa nya med tanke på alla lågprisked­jor som finns idag, säger han.

Han har dock inte märkt ett ökat intresse för reparation­er sedan momssänkni­ngen.

– Vi har mer eller mindre lika mycket att göra. Men jag hoppas att det ökar.

Fler vill laga

Mitt i ringer runt till flera skräddare och skomakare i området. En skräddare hör om momssänkni­ngen för första gången, och blir glad. Alla tycker den är bra, men flera säger att de än så länge inte märkt så stor skillnad i kundflödet sedan sänkningen infördes.

Ghandi Shamas öppnade Örnsbergs kemtvätt och skrädderi mitt under pandemin, och fick en tuff start.

– Men de senaste två åren har det gått bättre och bättre för varje dag. Fler och fler vill använda sånt som de redan har, säger han.

Köbildning

Under tiden som Mitt i är på Örnsbergs kemtvätt och skrädderi är det kö till butiken, personer som vill lämna in kemtvätt, laga kavajer och klacka om skor. Ghandi Shamas är tandteknik­er från början men har jobbat som skomakare och skräddare i 35 år. Han behöver byta kassasyste­m för momssänkni­ngen, men har inte hunnit göra det ännu.

– Just nu får Skatteverk­et lite extra, säger han och skrattar.

Hyran höjs i stället

Ghandi Shamas säger att momssänkni­ngen är bra, men att det kommer behövas fler åtgärder för att de som jobbar med reparation­er ska finnas kvar.

– Staten sänker en grej, men så höjs en annan. Min hyra har höjts med 4 000 kronor, det krävs många lagade byxor för att täcka det.

 ?? ?? POSITIV. Youssef Saome hoppas
POSITIV. Youssef Saome hoppas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden