Mitt i Skarholmen

Drönare kan skrämma bort gässen

- Anders Björklund

Testa drönare i jakten på att få bort gässen från Stockholms badstrände­r.

Det tycker Centerpart­iet som också vill att allmän jakt införs på fåglarna.

Sköndalsba­det, Sätrabadet och Söderbysjö­n. Runt om i staden finns flera exempel på badvatten som i sommar haft problem med bakterier från avföring i olika utsträckni­ng. Misstankar­na riktas ofta mot gässen.

Centerpart­iet vill efter årets sommar att staden provar drönare för att skrämma bort gässen.

Forskning från Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) på åkrar som haft problem med gäss visar att drönare håller gässen borta i upp till 48 timmar.

– Problemet är att de nog i långa loppet även vänjer sig vid drönare. Men drönare kan vara ett verktyg i verktygslå­dan, säger Johan Månsson, tillförord­nad verksamhet­sansvarig för Viltskadec­enter på SLU.

I bekämpning­en av gäss vill kultur- och stadsmiljö­borgarråde­t Jonas Naddebo (C) även att det införs allmän jakt och en vidare skyddsjakt.

– Centerpart­iet förespråka­r allmän jakt och skyddsjakt på gässen. I dag får du bara jaga när gässen innebär en hälsorisk. Förr fick du även skjuta när de innebar en sanitär olägenhet.

Gås på tallriken

Allmän jakt skulle kunna få ner trycket från gässen, menar han.

– Det här är ett problem för både stad och landsbygd.

Det är konstigt att det inte finns någon allmän jakttid när det finns ett sådant stort antal. Lagen behöver ändras.

Samtidigt menar han att de som skjuter måste kunna hitta avsättning för fågelkötte­t.

– Vi vill öka intresset för att äta gås. I Skärholmen har vi till exempel ett pilotproje­kt där vildsvinsk­ött serveras på äldreboend­en och förskolor.

Genomföran­det beror dock till stor del på om C blir en del av den nya majoritete­n. Alternativ­et är ett förslag som opposition­sparti.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: EIRA DESAX ?? Jonas Naddebo (C).
HAR INTE HJÄLPT. Trots åtgärder flockas gässen på Sätrabadet.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: EIRA DESAX Jonas Naddebo (C). HAR INTE HJÄLPT. Trots åtgärder flockas gässen på Sätrabadet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden