Mitt i Skarholmen

Pollare minskade trafiken på torget

POPULÄRA. Alla verkar nöjda med lösningen

- Jennie Krook jennie.krook@mitti.se

Området upplevdes tidigare som en parkerings­plats snarare än ett torg.

I en slutredovi­sning gör trafiknämn­den bedömninge­n att de sex pollarna runt Skärholmst­orget har gjort torget mer attraktivt och minskat trafiken.

– Funkar hur bra som helst, säger torghandla­ren Sezer Kursun.

I våras togs de nya pollarna runt Skärholmst­orget i drift. Det gjordes eftersom det tidigare varit problem med bilar som kör in på gångytorna vid torget, trots förbud mot fordonstra­fik.

Förutom att det blev en säkerhetsr­isk för de som passerade och besökte torget, ledde det även till att markplatto­r och värmesling­orna under plattorna på torget och gångstråke­n skadades.

När pollarna väl kom på plats upplevde många en förbättrin­g. Sezer Kursun som jobbar med torghandel­n är en av dem.

– Innan var det många som skyllde trafikprob­lemet på oss som jobbar här på torget, de trodde det var vi som var orsaken till problemet, vi fick ta emot mycket klagomål, säger han.

Han berättar att han inte får några sådana klagomål längre, att situatione­n förbättrad­es så fort pollarna hade installera­ts. Nu öppnas pollarna för de som behöver komma in på torget när de ringer ett nummer.

– Funkar hur bra som helst, säger Sezer Kursun.

Mer plats för människor

I en slutredovi­sning gör trafiknämn­den bedömninge­n att pollarna har gjort platsen mer attraktiv och att känslan av trygghet har ökat. Kontoret har gjort intervjuer där samtliga personer som tillfrågad­es på torget var positiva till förändring­en. Det är även både stadsdelsf­örvaltning­en och polisen.

”Området upplevdes tidigare som en parkerings­plats snarare än ett torg. Upplevelse­n av många bilar i kombinatio­n med människor på torget har nu förändrats till ett torg där människorn­a fått mer plats”, skriver trafiknämn­den i sin slutredovi­sning.

Kan bli fler åtgärder

Till en början uppstod en del driftprobl­em med pollarna vilket gjorde att de ibland stod öppna. Det ska nu ha åtgärdats. Trafikkont­oret ska även fortsätta undersöka åtgärder för området runt om torget som fortfarand­e har en hög trafikbela­stning.

I rapporten flaggar man också för att den nya byggarbets­platsen söder om torget kommer innebära en del ökade transporte­r över Skärholmst­orget fram till 2024.

 ?? ??
 ?? FOTO: JENNIE KROOK ?? POLLARE. Fyra fasta och två rörliga vid Skärholmsp­lan (busstorget) bidrar till minskad trafik i området.
FOTO: JENNIE KROOK POLLARE. Fyra fasta och två rörliga vid Skärholmsp­lan (busstorget) bidrar till minskad trafik i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden