Mitt i Skarholmen

I Glorias bok gills barnens kärlek

Den första stora kärleken, det är temat i Skärholmsb­on Gloria Kisekka-Ndawulas debutbok ”Det regnar hjärtan”. – Jag vill att man ska ta barns kärlek på allvar och förstå att det är på riktigt, säger hon. Gloria Kisekka-Ndawula är både musikalart­ist och f

- Text: Anna Rönngren | foto: Angie Gray

MÅNGSYSSLA­RE.

Jag vill visa kärleken så där magisk och pirrig som den är.

SKÄRHOLMEN

Gloria Kisekka-Ndawulas minns det där pirret och den himlastorm­ande känslan som fanns i den allra första kärleken. Hon gick i ettan och i princip alla tjejer i klassen var kära i honom.

– För mig blev det otroligt starkt. Det var som att alla låtar man hörde på radion handlade om honom, säger hon.

När hon sedan jobbade på förskola och pratade mycket med barn växte känslan av att även barns känslor måste tas på allvar.

– Jag upplevde när jag var liten att mina känslor av förälskels­e skojades bort, att vuxna inte tyckte det var på riktigt och att det var lite roligt och gulligt för dem, säger hon.

Hur kändes det?

– Som att det var lite pinsamt och att man blev retad i stället för att vara magiskt och pirrigt. Det blev ett förminskad­e och man ville inte prata om det med vuxna.

Kön inte viktigt för kärlek

I sin bok vill hon ge barnen nya perspektiv.

– Jag vill visa kärleken så där magiskt och pirrig som den är. Känslan är ju densamma för barn som för vuxna och den ger en enorm energi, säger hon.

Precis så kär är bokens huvudperso­n Zalwango. I hennes värld känns det som att det regnar hjärtan, men namnet på den hon är kär i är hemligt. I stället kallas personen för Käris och det är oklart om det är en kille, tjej eller ickebinär. Tanken bakom det är mycket medveten.

– När jag var liten var det inte accepterat att en tjej skulle bli kär i en tjej eller en kille i en kille till exempel. Jag vill att min bok ska vara öppen för alla och vill förmedla energin och kraften som ligger i att bli förälskad. Det var det centrala för mig, inte vilket kön personen hade, säger hon.

Älskar Skärholmen

Gloria Kisekka-Ndawulas har skrivit så länge hon kan minnas, främst poesi. Men jobbar annars som musikalart­ist. Tid till att skriva en egen bok fick hon först under pandemin när alla föreställn­ingar ställdes in. Men intresset för skrivandet har fortsatt och nu jobbar hon med ett manus till riksteater­n.

Gloria Kisekka-Ndawulas och hennes pojkvän har bott i Skärholmen i två år. När de letade lägenhet var det viktigt med ett område som låg nära grönområde­n.

– Jag är så glad att det blev här. Jag älskar Skärholmen. Här finns både skogen och centrum som har allt, säger hon.

Skogen betyder mycket både som avkoppling och inspiratio­n.

– Där känner jag ett lugn, det blir en medveten närvaro där man lyssnar och andas. Det blir tyst i huvudet och jag kommer ner i varv, säger hon.

 ?? ?? KRAFT. Skogen i Skärholmen är viktig för barnboksfö­rfattaren Gloria Kisekka-Ndawula här hämtar hon både kraft och inspiratio­n.
KRAFT. Skogen i Skärholmen är viktig för barnboksfö­rfattaren Gloria Kisekka-Ndawula här hämtar hon både kraft och inspiratio­n.
 ?? ?? BILDER. Illustrati­onerna i boken är gjorda av Augustpris­ade Katarina Strömgård.
BILDER. Illustrati­onerna i boken är gjorda av Augustpris­ade Katarina Strömgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden