Mitt i Skarholmen

En vackrare höst med rätt växter

EXPERTEN TIPSAR. Så kan din trädgård eller balkong lysa ända till vintern

-

Växterna klarar sig bättre om de inte fryser om fötterna.

Bara för att luften börjar bli kylig behöver du inte ge upp hoppet om en vacker trädgård eller balkong.

Här får du tips om växterna som gör säsongen lite färgstarka­re.

Vill du att din balkong eller uteplats ska kännas inbjudande även nu på höstkanten? Tänkte väl det. Mitt i tog hjälp av Eva Storm, säljare med gedigen trädgårdsk­unskap på Blomsterla­ndet i Bromma, som har koll på vad – och hur – man kan plantera.

– Satsa på alunrot, den är otroligt dekorativ, tålig och dessutom perenn, alltså flerårig. Och höstljung, som visserlige­n inte är perenn. Den är skarprosa, mer intensiv i färgen och vackrare än vanlig ljung, men inte lika tålig. Finns det några humlor och bin kvar i trädgården är de intressera­de av höstljung, säger hon.

Även om många av växterna hon tipsar om är tåliga finns det saker du kan tänka på för att de ska stå sig längre. Blir det minusgrade­r är tumregeln ”ju större kruka, desto bättre” bra att luta sig mot.

– Välj en kruka i frigolit eller en större kittel och ta lite mer jord nertill. Växterna klara sig längre om de inte fryser om fötterna, säger Eva Storm.

Gillar en limegrön variant

Valet av växter är förstås mycket en smakfråga. Alunrot finns till exempel både i många murriga, roströda toner och i en limegrön,nästan neongrön, variant som Eva själv gillar.

– Även prydnadskå­len är väldigt dekorativ, men den har så mycket vätska i bladen att den bara funkar kanske oktober ut. Sedan kan man byta ut den mot silvergirl­and som ser exakt likadan ut även när den är tvärdöd – som ett naket träd sprejat med silverfärg, säger hon.

Eva Storm slår även ett slag för muehlenbec­kia eller den vintergrön­a murgrönan.

– De hänger ner lite och blir som lite extra fluff. Man kan plantera sådana, lite lägre växter, i utkanten och sätta dem som är högst längst in, om man har krukan mot en vägg. Med muehlenbec­kia eller murgröna längst fram ramar man in krukan på ett fint sätt, säger hon.

 ?? FOTO: BLOMSTERLA­NDET ?? SNYGG KOMBO. Alunrot och silvernjur­vinda är vackra tillsamman­s.
FOTO: BLOMSTERLA­NDET SNYGG KOMBO. Alunrot och silvernjur­vinda är vackra tillsamman­s.
 ?? FOTO: BLOMSTERLA­NDET ?? FÄRGKLICK. Ljung lyser upp.
FOTO: BLOMSTERLA­NDET FÄRGKLICK. Ljung lyser upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden