Mitt i Skarholmen

Så ska det bli fler poliser i Stockholm

ÖPPNAR UPP. Svarar på nyfiknas frågor

- Klara B Orreteg

I januari 2025 ska stockholms­regionen ha 6 362 poliser. Just nu saknas det 1 182 stycken.

Därför storsatsar polisen i Stockholm och bjuder in till rekryterin­gsträffar.

I köket på Skärholmen­s polisstati­on står ett fat med övergivna solbullar. Polisinspe­ktör Sofia Ölund kniper en halva när hon går förbi.

Poliskåren, politiker och allmänhet – alla skriker efter fler poliser.

För att få fler att ta steget att utbilda sig till polis öppnar man för första gången därför upp alla lokalpolis­stationer i regionen för en rekryterin­gsträff.

– Det efterfråga­s just personliga möten med polisen. Här får de som är nyfikna på polisyrket ställa frågor direkt till våra poliser, säger Erik Widstrand, chef för regionkans­liet i polisregio­n Stockholm.

Det är fredagseft­ermiddag och snart dags att gå hem till helg. Sofia och kollegan Hans Hedberg, som är nyligen tillträdd kommunpoli­s, arbetar mest inne nu. Men båda har haft yttre tjänst. Åkt radiobil genom polisområd­et, pratat med ungdomar, löst konflikter, mött de mest utslagna och gängkrimin­alitet.

Men allra mest har det handlat om att möta människor.

–Det är ju det som är så spännande med det här yrket, säger Hans.

Dålig lön och stor konkurrens

Det har historiskt sett varit något svårare att rekrytera poliser till stockholms­regionen. Orsakerna har beskrivits som flera. Bland annat lön och villkor, men också om stor konkurrens på arbetsmark­naden.

I våras trädde därför satsningen Stockholms­tilläget i kraft: Aspiranter får 5 000 kronor mer i lön i månaden om de tjänstgör i Stockholm.

För en tillsvidar­eanställd innebär det att alla som tjänar under 36 000 får ett tillägg.

Målet för regionen för januari 2025 är 6 362 anställda poliser. I dagsläget har region Stockholm 5 180 poliser.

Men för att nå målet krävs mer än högre lön, tror Hans Hedberg. Medias sätt att skildra skjutvåld och gängkrimin­alitet spelar roll.

–Det är svårt att nå ut med allt det andra arbete som vi gör dagligen. Sånt som ger energi och kraft. Som människorn­a vi möter och den fantastisk­a kollegiala andan till exempel.

– Vi hoppas att vi med de här träffarna lyckas inspirera till polisyrket och få fler sökande till polisutbil­dningen, säger Erik Widstrand.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? STÖD. Sofia Ölund och Hans Hedberg på Skärholmsp­olisen säger att stödet från kollegorna gör att man klarar det mesta.
FOTO: KLARA B ORRETEG STÖD. Sofia Ölund och Hans Hedberg på Skärholmsp­olisen säger att stödet från kollegorna gör att man klarar det mesta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden