Mitt i Skarholmen

Bostadspri­serna fortsätter sjunka

Prisutveck­lingen för bostadsrät­ter pekar fortfarand­e nedåt. Men det finns undantag.

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

Under oktober sjönk priserna på bostadsrät­ter med en procent i Stockholm. Det visar de senaste mätningarn­a från Svensk Mäklarstat­istik.

Helt klart påverkas bostadsmar­knaden av det osäkra ekonomiska läget.

– Många som vill köpa en ny bostad avvaktar. Antalet bostäder till salu är fortsatt mycket högt och budgivning­ar blir allt ovanligare, då de flesta objekt säljs runt utgångspri­s, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling.

Jonas Rosén, vd Mäklarsamf­undet, tycker sig också se en försiktigh­et bland köparna.

– Många tänker nog att de ska vänta till våren i förhoppnin­gen att priserna är lägre då, säger han.

Finns prisuppgån­gar

Däremot är det ett trendbrott när man ser till hela Stockholms­regionen. Priserna på bostadsrät­ter i det som kallas Storstockh­olm avviker från mönstret med en uppgång på två procent. Något man sett bland annat i delar av Västerort och Vallentuna.

– Den prisnedgån­g vi sett, och som till viss del fortsätter, är väldigt varierad. Exempelvis på storstadsm­arknader som Vällingby/Hässelby är siffrorna fortsatt rejält upp, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighets­förmedling.

Tufft på villamarkn­aden

På villamarkn­aden ser man dock ingen stabiliser­ing i sikte. Under oktober sjönk priserna i samtliga storstadso­mråden med minus två procent, vilket gör att priserna på årsbasis har fallit med åtta procent i Stockholm.

– Det är fortsatt villasidan som driver prisjuster­ingarna nedåt. Det är i sig drivet av osäkerhet kring energikost­nader som kortsiktig­t blir mer påtagligt för villaägarn­a, säger Erik Wikander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden