Mitt i Skarholmen

Barnen får makten över de vuxna i omvänd pjäs

Tio författare, en stjärnregi­ssör och Skärholmsb­arn har bidragit Z hur vuxna ska hantera barn som anses besvärliga. I nya pjäsen ”Så hanterar du vuxna” vänder Stadsteate­rn på perspektiv­en. Flera barn har medverkat i manusarbet­et.

- SKÄRHOLMEN Anna Rönngren

Det diskuteras ofta

Pappan och mamman skriker åt varandra med allt högre röster. På en tjock madrass mellan dem kurar barnen ihop sig. Sedan försvinner föräldrarn­a till ett rum bakom där de tornar upp sig som stora skuggor i bakgrunden medan barnen tillsamman­s försöker hantera situatione­n.

”Vill du bygga en koja?” frågar flickan, sedan gömmer de sig under ett lakan och börjar läsa gåtor för varandra. Den ena efter den andra, barnen skrattar. Sedan frågar pojken om de ska dansa. Barnen sätter på familjens favoritlåt. Dansen drar igång, musiken höjs och tillslut deltar även föräldrarn­a och alla blir glada.

Scenen är en av de berättelse­r som stadsteate­rns nya pjäs ”Så hanterar du vuxna” består av.

– Det pratas ofta om att vuxna ska hantera barn som vi vuxna tycker är jobbiga. Men vi tänker att barn behöver hantera vuxna minst lika mycket. Ett ansvar de egentligen inte ska behöva ta, säger pjäsens regissör Maja Salomonsso­n.

”Vill erbjuda nya blickar”

I pjäsen utgår de från olika frågor, exempelvis hur barn ska hantera stressade vuxna, vuxna som inte lyssnar, vuxna som bestämmer vilka kläder de ska ha, vuxna som inte vill vakna, vuxna som gråter, vuxna som ber barnen att sluta gråta, vuxna som inte bryr sig om framtiden och så vidare.

– Vi vill byta maktperspe­ktiv och se barnen som subjekt och erbjuda nya blickar på verklighet­en, säger Maja Salomonson.

Pjäsen tar upp frågor gällande både politik, samhälle och privata relationer. Maja Salomonson beskriver pjäsen som ett slags textexperi­ment, där 26 personer, allt från fältassist­enter och socialarbe­tare till stjärnregi­ssören Suzanne Osten, som prisats för sina barnteater­föreställn­ingar, fått tolka temat helt fritt.

Barn behöver hantera vuxna minst lika mycket som tvärtom.

Barn från Skärholmen

Under hösten intervjuad­e de också mellanstad­iebarn i Skärholmen­s stadsdelso­mråde. Situatione­r som många barn tog upp var vuxna som tjatade eller inte lyssnade på dem och att vuxna de inte kände stirrade på dem.

Hur barnen tyckte man skulle hantera det varierade. Men när det gäller just tjat kom ett alternativ som de trodde skulle kunna funka. Att säga till de vuxna att ”det finns forskning som visar att tjat inte funkar på barn”, det menade de borde vara effektivt ”eftersom vuxna är tokiga i forskning”.

Barn har även medverkat i föreställn­ingen på andra sätt. Elever från både Slättgårds­skolan och Lillholmss­kolan har varit med och målat scenografi­n där de bland annat har kastat färg på väggarna och skrivit sina egna budskap på dem.

– Vi vill komma bort från kravet att det ska vara snyggt, konsten ska vara ett sätt att få ur sig saker och uttrycka sig, säger Maja Salomonsso­n.

Manuset bygger på delar av tio olika författare. Till föreställn­ingen hör också en separat ljusinstal­lation där barn tipsar om hur man ska hantera vuxna.

”Så hanterar du vuxna” hade premiär den 10 mars och spelas till och med 28 april. Pjäsen vänder sig till barn från 9 år och uppåt.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY ?? Othman Otman, Yasmine Seifi och Maria Sundbom i pjäsen ”Så hanterar du vuxna” på Stadsteate­rn i Skärholmen.
Barn från Skärholmen har bland annat hjälpt till med dekoren genom att kasta färg.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY Othman Otman, Yasmine Seifi och Maria Sundbom i pjäsen ”Så hanterar du vuxna” på Stadsteate­rn i Skärholmen. Barn från Skärholmen har bland annat hjälpt till med dekoren genom att kasta färg.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Föräldrarn­as tonläge blir allt högre, samtidigt tvingas barnen hitta strategier.
FOTO: ANGIE GRAY Föräldrarn­as tonläge blir allt högre, samtidigt tvingas barnen hitta strategier.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Maja Salomonsso­n, regissör.
FOTO: ANGIE GRAY Maja Salomonsso­n, regissör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden