Mitt i Skarholmen

Sätra vårdcentra­l

Det är oklart när rivningen av Sätra centrum kan starta. Ändå flyttade vårdcentra­len till Bredäng för över två år sedan på grund av det som väntade. Nu slås de två vårdcentra­lerna ihop till en. Har blivit sambo i grannstads­delen – men ny

- SÄTRA-BREDÄNG

Om man inte hänger med i nyheterna om kommande byggen har man kanske missat det. Att Stockholms första inomhuscen­trum, Sätra centrum, ska rivas.

Det är nämligen inte mycket som skvallrar om det som komma skall. Matbutiken fortsätter sälja sin potatis och sina tomater. Fiskrestau­rangen grillar sina irakiska karpar. Tatuerings­studions maskiner surrar.

Men en sak har hänt: Regionen har flyttat Sätra vårdcentra­l till Bredäng eftersom centrumet ju snart ska rivas. Det var för över två år sedan.

Rivningen har sedan dess skjutits fram eftersom centrumäga­ren saknar finansiäre­r i de ekonomiskt tuffa tiderna.

Samtidigt har vårdcentra­len hittat hem i Bredäng. Så pass att Regionen nu beslutat att slå ihop de båda enheterna till Bredäng-Sätra vårdcentra­l.

Bättre för patientern­a

– Det här är ett rent administra­tivt beslut, att inte ha olika reception och administra­tion för personalen och patientern­as skull, när de ändå ligger vägg i vägg. Vårdcentra­len flyttade ju till Bredäng redan 2020, säger Christine Lorne (C), regionråd med ansvar för primärvård­en.

Sätra har alltså varit utan en vårdcentra­l på platsen i flera år och flera år till är troligtvis att vänta. Än så länge är det oklart om – och i så fall när – den kommer tillbaka.

Enligt Sätrabon Dali Trabelsi är det viktigt att ha nära till vårdcentra­len.

– Jag har bott här i tre år och känner bara till den i Bredäng. Det hade varit bättre för oss om den fanns här, om någon skulle bli akut sjuk till exempel. Jag har sex barn och det blir som att vi spelar fotboll mellan olika vårdcentra­ler – vi skickas runt från den ena till den andra, säger han.

Särskilt för de som är äldre och inte kan gå så långt hemifrån för att få hjälp, då är det kört.

Kan inte lova något

Det håller Christine Lorne också med om. Mittenstyr­et i Regionen (S, MP och C) vill ha vården nära patientern­a, säger hon.

– Forskninge­n visar att patienter som har en fast läkare på en vårdcentra­l både lever längre liv och lever friskare liv.

 ?? ?? Malik Shaker, Sätrabo sedan 30 år tillbaka: ”Bredäng ligger en station bort så det är inga problem för mig att ta mig dit. som jag måste ta, så det hade varit bättre.”
Malik Shaker, Sätrabo sedan 30 år tillbaka: ”Bredäng ligger en station bort så det är inga problem för mig att ta mig dit. som jag måste ta, så det hade varit bättre.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden