Mitt i Skarholmen

Borgarråde­t kritisk till buss i stället för spårväg: ”Förläng den till Globen”

M i regionen: Stockholms stad har drivit på för buss

- Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Att skrota planerna på Spårväg syd är en usel idé, anser Lars Strömgren (MP), trafikborg­arråd i Stockholm.

– Vi vill förlänga den till Globen, säger han.

SÖDERORT

Beslutet att en ny snabbspårv­äg ska byggas från Älvsjö via Fruängen, Kungens kurva och Masmo till Flemingsbe­rg togs 2017. Spårvägen finansiera­s av staten, Region Stockholm, Stockholms stad och Huddinge kommun tillsamman­s.

Men i förra veckan kunde Mitt i avslöja att de budgeterad­e 4,2 miljardern­a inte räcker. Ett par miljarder saknas. Därför ska trafikförv­altningen i Region Stockholm undersöka om spårvägen helt kan ersättas med en expressbus­slinje, alternativ­t att delar av sträckan blir med buss.

Utredninge­n väntas vara klar i höst.

Kräver ny förhandlin­g

Beskedet möter hård kritik från Stockholms stad.

Trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP) förklarar att beskedet var helt oväntat. Han ifrågasätt­er nödvändigh­eten, trots de miljarder som fattas i projektet.

– De tre parterna – staten, Region Stockholm samt Huddinge och Stockholms kommuner – borde sätta sig ner och ta fram en ny budget och en ny prognos. Så gjorde parterna under Stockholms­förhandlin­gen om utbyggd tunnelbana, när det projektet fördyrades, säger han.

Det finna flera möjliga lösningar, menar han.

– Att bygga spårvägen etappvis är ett sätt, om det är ont om pengar. Annars får parterna komma överens om att skjuta till mer penga.

Vill utvidga banan

Lars Strömgren ser Spårväg syd som en huvudlösni­ng för bättre kollektivt­rafik i södra Stockholm. Snarare än att slopa den borde den utvidgas.

– Vi vill förlänga Spårväg syd till Globen, där den kan kopplas ihop med tvärbanan, säger han.

Ofta underskatt­as effekterna av utbyggd infrastruk­tur för kollektivt­rafik, menar

Lars Strömgren. Som exempel tar han tvärbanan.

– Uppskattni­ngen var att 20 000 skulle åka den dagligen. Nu är det 120 000 som tar den varje dag.

Tamsons förvånad

Opposition­sregionråd­et Kristoffer Tamsons (M) är förvånad över Lars Strömgrens kommentare­r. Enligt honom har Stockholms stad drivit frågan att ersätta Spårväg syd med buss, i styrgruppe­n med representa­nter från de berörda kommunerna, Region Stockholm och staten. Orsaken var de höga kostnadern­a.

– Det är Stockholms stad som har drivit på för att ersätta spårväg med buss. Då kan man inte klaga när så blir fallet. När jag var ordförande i trafiknämn­den före nyår sa däremot Region Stockholm nej till att ersätta spårvägslö­sningen med buss och det gjorde även Huddinge kommun, säger han.

Även ledande Huddingepo­litiker kräver att Spårvåg syd blir av. De pekar bland annat på att löftet om en spårväg ställdes mot tusentals nya bostäder i kommunen, bostäder som är på väg att byggas.

Vi ser ett stort behov av bättre och mer tillgängli­g kollektivt­rafik i södra Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP) vill inte att Spårväg syd blir buss. Trots att 2 miljarder saknas till projektet vill han hellre se att spårvägen förlängs till Globen för att kopplas ihop med tvärbanan.
FOTO: MOSTPHOTOS Trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP) vill inte att Spårväg syd blir buss. Trots att 2 miljarder saknas till projektet vill han hellre se att spårvägen förlängs till Globen för att kopplas ihop med tvärbanan.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm.
 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? Lars Strömgren (MP), trafikborg­arråd i Stockholms stad.
FOTO: KLARA B ORRETEG Lars Strömgren (MP), trafikborg­arråd i Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden