Mitt i Skarholmen

Då ska den nya multihalle­n byggas

Flickor får vara med i planeringe­n

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Planen att låta ett privat företag bygga en multiidrot­tshall drogs tillbaka av den rödgröna majoritete­n. Nu tar staden de första stegen mot ett bygge i egen regi. Nytt är bland annat att flickor ska få vara med och påverka.

VÅRBERG

Innan valet var planen att låta ett privat företag bygga den nya multiidrot­tshallen i Vårberg. Staden skulle sedan hyra in sig där. Men när de rödgröna fick majoritet i stadshuset skrotades planen.

I stället ska staden bygga den själv. Orsaken är dels att flera oberoende utredninga­r visar att det blir billigare för skattebeta­larna på sikt, dels att det ökar stadens kontroll över hur lokalerna och hela Vårbergs IP ska användas.

– Genom att bygga i egen regi kan vi undersöka möjlighete­n att investera i nya ytor för spontanidr­ott som inte hade ingått i projektet om det hade byggts privat, säger idrottsnäm­ndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).

Förra veckan beslutade idrottsnäm­nden och fastighets­nämnden att starta planeringe­n. I och med att staden bygger själva hamnar nu allt på Vårbergs IP på samma ägare, såväl multihalle­n som 7-spelsplane­rna, de nya konstgräsp­lanerna, torrdammen och servicebyg­gnaderna.

Flickor ska få påverka

Enligt siffror från Riksidrott­sförbundet idrottar betydligt färre barn i Skärholmen jämfört med barn i mer välbeställ­da områden. Allra svårast är det att nå flickorna. I Vårberg var exempelvis 34,2 procent av pojkarna aktiva i en idrottsför­ening medan siffran för flickor endast var 12,3 procent.

Kommer ni att göra något särskilt för att få fler flickor att idrotta?

– Ja, nu när vi styr processen kommer vi att involvera tjejer i utformning­en av ytorna precis som vi har gjort i Gubbängen. Utegym, spontanidr­ottsytor och motionssli­ngor är sådant tjejerna uppskattat och har haft synpunkter på. Även friidrotts­ytor, isbanor och basketplan­er lockar både tjejer och killar, säger Maria-Elsa Salvo.

Kan vara klar om fem år

Vad hallen kommer att kosta är oklart. Men enligt tjänsteutl­åtandet kommer summan att överstiga 300 miljoner kronor. Ett av den tidigare blågröna majoritete­ns argument för att låta en privat aktör bygga var att staden skulle slippa investerin­gskostnade­rna och kostnader för underhåll. Men enligt

Maria-Elsa Salvo, är det inga andra idrottssat­sningar som får stryka på foten i och med att staden nu ska bygga själva.

– Vi har lagt en miljard mer till idrottsinv­esteringar än vad som fanns tidigare, vi har även avsatt pengar för att genomföra satsningar där vi tar tillbaka projekt i egen regi, säger hon.

Planen är att den nya idrottshal­len ska börja byggas 2026 och stå klar det första kvartalet 2028.

Vi kommer att involvera tjejer i utformning­en.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? Nu drar planen för Vårbergs multiidrot­tshall igång.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT Nu drar planen för Vårbergs multiidrot­tshall igång.
 ?? FOTO: BJÖRN DALIN ?? Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnäm­nden.
FOTO: BJÖRN DALIN Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden