Mitt i Skarholmen

Postnord drog tillbaka varningen – mot att brevbärare­n Emilia sa upp sig

Flera personer i ledande ställning har bytts ut, uppger facket

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se

I höstas larmade flera brevbärare om stress och post som blir liggande i högar på kontoret i Årsta. Emilia Leijon Amrén varnades av sin arbetsgiva­re efter Mitt i:s artikel. I en uppgörelse har företaget nu dragit tillbaka erinran, mot att Emilia har sagt upp sig.

ÅRSTA/SKÄRHOLMEN

I höstas skrev Mitt i om stressade brevbärare och post som samlas på hög på Postnords kontor i Årsta, som bland annat har hand om försändels­erna i Skärholmen. Hösten 2021 började Postnord med varannanda­gsutdelnin­g i Stockholm, och det nya arbetssätt­et har gjort det svårt för brevbärarn­a att hinna med. En av de brevbärare som vittnade om problemen var Emilia Leijon Amrén. Efter artikeln fick hon en erinran från sin arbetsgiva­re.

I den står det bland annat att Emilia Leijon Amrén har brutit mot Postnords riktlinjer och ”lojalitets­plikten” genom att medverka i Mitt i och andra medier.

Postnord har nu dragit tillbaka erinran, mot att Emilia Leijon Amrén sagt upp sig. Uppgörelse­n, som även innebär att Emilia får ekonomisk ersättning, har nåtts med hjälp av fackförbun­det Seko. Men hon är inte nöjd.

– Jag upplevde det inte som ett val. Om mitt fackförbun­d varit villiga att ta frågan vidare till Arbetsdoms­tolen hade jag aldrig tagit erbjudande­t. Jag har tyvärr inte ekonomin att driva det här ensam. Det känns som att jag tog det näst sämsta alternativ­et och jag är besviken på facket, säger Emilia Leijon Amrén.

Olika uppfattnin­g

Fackförbun­det Seko menar att det inte blev aktuellt att gå vidare eftersom parterna kom överens.

– Jag har förståelse för Emilias upplevelse och kan förstås inte ta den ifrån henne. Men jag sa tydligt att det är hennes val hur hon vill göra, säger Sekos ombudsman Sune Blomkvist.

Emilia Leijon Amrén tycker att Postnord ”kom lindrigt undan”. Företagets agerande i hennes fall har kritiserat­s, bland annat av yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke i TV4:s Kalla fakta.

– Och det är väldigt frustreran­de att de inte tar inte till sig kritiken. Jag undrar hur de kan lägga så mycket tid på att påstå att jag är illojal, när de borde lägga sina resurser på att få ut posten, säger hon.

Ny ledning

Niklas Robertsson är facklig representa­nt och ordförande i Seko Postklubb Stockholm. Han säger att det nyligen har införts en ny chefsstruk­tur och att flera personer i ledande ställning i Årsta har bytts ut. Läget för brevbärarn­a har fortsatt varit tufft och stresssigt sedan Mitt i skrev i höstas, bland annat med kvarligg, alltså post som blir liggande och inte hinner delas ut. Men han tycker sig se en bättring de senaste veckorna.

– Vi tycker att det är tidigt att uttala oss och vill gärna ge den nya ledningen en chans att komma på plats, säger Niklas Robertsson.

Postnords pressavdel­ning svarar via mejl på Mitt i:s frågor om vad som gjorts för att minska stress. De skriver att en ytterligar­e chef har tillsatts i Årsta och att det gett avtryck i medarbetar­undersökni­ngar där förtroende­t för närmaste chef ”ökat kraftigt”. Man skriver samtidigt att ”Årsta är en stor arbetsplat­s och vi kan naturligtv­is inte garantera att det inte även skulle finnas enskilda missnöjda röster”.

De vill inte kommentera Emilia Leijon Amréns fall.

Jag har tyvärr inte ekonomin att driva det här ensam.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Emilia Leijon Amrén larmade om missförhål­landen på Postnord i höstas, och fick efter det en erinran från sin arbetsgiva­re. Nu har företaget dragit tillbaka erinran, mot att Emilia har sagt upp sig. Något även TV4 rapportera­t om.
FOTO: ANGIE GRAY Emilia Leijon Amrén larmade om missförhål­landen på Postnord i höstas, och fick efter det en erinran från sin arbetsgiva­re. Nu har företaget dragit tillbaka erinran, mot att Emilia har sagt upp sig. Något även TV4 rapportera­t om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden