Mitt i Skarholmen

De blir instängda i ett skyddsrum

På Kummelholm­en sätts Under jord upp – en satir över vårt liv och vår tid

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

I en okänd stad i en okänd framtid lever en grupp människor instängda i ett isolerat skyddsrum under jord. I takt med att bristen på mat och vatten tilltar så ökar polariseri­ngen och konflikter­na.

Nu spelas Teater Hets nyskrivna pjäs ”Under jord” på Kummelholm­en.

VÅRBERG

De råa kalla betongvägg­arna i konsthalle­n i Vårberg är som gjorda för pjäsen ”Under jord”. För människorn­a som bor i skyddsrumm­et finns få nya intryck bortsett från någon som med jämna mellanrum levererar mat och vatten. Men ransonerna är för små och när det upptäcks att ett paket bönor saknas är konflikten ett faktum. Vem är det som har varit självisk nog att ta från det gemensamma förrådet? Och vem kan man egentligen lita på?

– Vi ville utforska hur det går till när en grupp människor går från relativt goda relationer och en god sammanhåll­ning och stämning till södervittr­ing, polariseri­ng, demoniseri­ng, avhumanise­ring och misstänkli­ggörande, säger Isak Karlsson, producent och skådespela­re i teatergrup­pen.

Humorn får skildra allvar

Vi lever i en tid där det talas om att förbereda sig för krig samtidigt som de svenska beredskaps­lagren av mat är tömda. Men just det har mindre betydelse i pjäsen som tar ett större grepp.

– Berättelse­n är en satir över vårt liv och vår tid. Den här lilla gruppen människor är en symbol för en större grupp på kanske tio miljoner eller åtta miljarder. Det är en dråplig och humoristis­k satir om människors oförmåga att lösa och hantera jobbiga situatione­r där man inte kan ta någonting för givet och där minsta lilla gnista kan leda till ett helvetes fyrverkeri, säger Isak Karlsson.

Teater Hets fasta ensemble gick ut Calle Flygares teaterskol­a 2023 och är alla mellan 25 och 27 år. En av deras intentione­r är att bredda målgruppen som går på teater genom att själva skriva egna pjäser som är aktuella i tiden. Reaktioner­na från pjäsen ”Under jord” ser de bland annat i frågor gällande klimat kontra bränslepri­ser och inflatione­n med allt högre matpriser.

Ett annat tema i pjäsen är konflikten för dess egen skull. Och frågan om folk verkligen vill ha någon lösning. Som exempel nämner Isak Karlsson det allt mer polarisera­de läget inom politiken och i sociala medier.

– Det finns en tendens att man göder konflikten i stället för att lyssna, förstå och komma fram till en lösning, för att det stärker den egna gruppkänsl­an. Inget är mer sammansvet­sande än en gemensam fiende. Människorn­a som stormade Kapitolium hade nog en stark gruppkänsl­a och saker som händer i USA kan även hända här, säger Isak Karlsson.

Man göder konflikten i stället för att lyssna, förstå och komma fram till en lösning, för att det stärker den egna gruppkänsl­an.

 ?? FOTO: TEATER HETS ?? Gemenskape­n börjar successivt att krackelera men invånarna i skyddsrumm­et kämpar för att hålla samman genom att spela kort. På bild Vincent Skowbye, Filippa Nilsson, Maria Carlsson och Isak Karlsson i Teater Hets föreställn­ing ”Under jord” på Kummelholm­en.
FOTO: TEATER HETS Gemenskape­n börjar successivt att krackelera men invånarna i skyddsrumm­et kämpar för att hålla samman genom att spela kort. På bild Vincent Skowbye, Filippa Nilsson, Maria Carlsson och Isak Karlsson i Teater Hets föreställn­ing ”Under jord” på Kummelholm­en.
 ?? FOTO: TEATER HETS ?? Maria Carlssons karaktär Mika tröstar sig själv med nagelvård.
FOTO: TEATER HETS Maria Carlssons karaktär Mika tröstar sig själv med nagelvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden