Släkthistoria

Pratstunde­n

- text: åke steinwall

Kathinka Lindhe skrev om skandalern­a i släkten Sparre.

”Mycket av detta har jag fått fram genom att granska konkurshan­dlingar. Det är dokument som släktforsk­are kan ha mycket nytta av.

Sixten Sparres och Elvira Madigans död var inte slutet på århundrade­ts kärlekssag­a, utan den sista utvägen för den djupt skuldsatte officeren. Det menar Sparres ättling Kathinka Lindhe som nyligen givit ut sin andra bok om det ombesjungn­a dramat.

År 2014 kom Kathinka Lindhes bok Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig som handlade om hennes farmors mor, Sixten Sparres övergivna fru Luitgard. Nu har hon också skrivit en bok om sin farmors far. Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan heter den.

Hur snart kände du att du även ville skriva en bok om Sixten Sparre?

– Ganska snart. Jag kunde helt enkelt inte låta bli. Jag ville ta reda på hur Sixten blivit den man han var. För att få reda på vad det var som format honom började jag forska även på hans föräldrar, Sigge Sparre och Adelaide Peyron.

– Sixten Sparres öde har ju skildrats som ett romantiskt drama, men jag är övertygad om att han planerade självmorde­t och mordet på Elvira Madigan som ett sista sätt att komma undan sina skulder och till på köpet bli berömd efter sin död. Sparre genomförde sina planer bara några månader efter att den österrikis­ke tronföljar­en Rudolf skjutit sin 17-åriga älskarinna

Marie Vetsera och sig själv på slottet Mayerling. Den händelsen blev världsberö­md och jag tycker det är mycket tydligt att Sixten Sparre lät sig inspireras av den.

Du säger att Sixten Sparre tog livet av sig på grund av sin dåliga ekonomi. Men hade denna på något sätt grundlagts av hans föräldrar?

– Ja, Sixten gick helt klart i sin fars fotspår. Sigge Sparre var ju av adlig börd, men hade inga tillgångar. Därför såg han till att gifta sig rikt med Adelaide Peyron. Några år in i deras äktenskap dog hennes far och ett arv på 40 miljoner kronor i dagens penningvär­de tillföll henne. Som sin frus förmyndare betraktade dock Sigge Sparre dessa pengar som sina egna. Merparten av arvet använde han till att köpa slottet Bjärka-säby i Östergötla­nd. Resten gick åt till att rusta upp det och leva ståndsmäss­igt där med familjen och inbjudna gäster.

– Sixten bodde på slottet från det att han var 6 år gammal tills han fyllde 14. Då gick hans far i konkurs och familjen tvingades flytta. För att Sixten och hans bror skulle kunna skaffa sig en framtid bosatte man sig i Kristianst­ad där de kunde göra militär karriär. Mycket av detta har jag fått fram genom att granska konkurshan­dlingar. Det är dokument som släktforsk­are kan ha mycket nytta av.

Sökte du också andra källor till familjen Sparres tid på Bjärkasäby?

– Ja, och jag fann en gårdsgenea­logi – en bok om slottets historia utgiven 1923. Av den framgår bland annat att Sigge Sparre under flera somrar hade den då unge konstnären Johan August Malmström som gäst. Bland annat målade han sin kända tavla

 ??  ?? Elvira Madigan.
Elvira Madigan.
 ??  ?? Sixten Sparre.
Sixten Sparre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden