Släkthistoria

Dokumentet

Erik Carlsson togs som krigsfånge av Napoleons armé. Knappt tre år senare kom han gående hem till Dalarna.

- text: martin ståhl

Krigsfånge­n som kom hem.

En dag i början av år 1810 kom en man vandrande på landsvägen i Stora Tuna, Dalarna. De närmast föregående åren hade säkert satt sina spår i honom. Han hade nämligen varit krigsfånge i Frankrike sedan 1807, men efter freden, som just slutits mellan Sverige och Frankrike, blivit frisläppt.

Mannen hette Erik Carlsson, och hans öde delades av flera tusen andra svenska soldater, vilka också hade hamnat i fångenskap under kung Gustav IV Adolfs misslyckad­e krig mot Napoleon. Först år 1810 fick de komma hem efter en lång marsch från Frankrike. Då hade vissa av soldaterna varit fängslade ända sedan kriget började, fem år tidigare.

DET SÅ KALLADE pommerska kriget utkämpades mest på tysk mark, i svenska Pommern, och pågick i realiteten mellan 1805 och 1807, även om det formellt avslutades först i och med freden i Paris 1810. Kriget löpte under två av de totalt sju koalitions­krig som fördes mellan Napoleons Frankrike och Europas övriga stormakter mellan 1792 och 1815. År 1805 hade en ny koalition mot Napoleon bildats, i vilken Storbritan­nien, Ryssland, Österrike, Preussen och Sverige ingick. Det var en stark allians, som mycket väl kunde ha besegrat fransmänne­n, om utveckling­en hade gestaltat sig annorlunda. Men med undantag av Storbritan­nien lyckades Napoleon övervinna sina motståndar­e, en efter en, och plötsligt stod Sverige ensamt.

I JANUARI 1807 ryckte franska styrkor in i Pommern och inledde en lång belägring av den viktiga fästningss­taden Stralsund, som fick överges av den svenska armén i augusti. Armén retirerade till den närbelägna ön Rügen, och det var här, med fransmänne­n ständigt hack i häl, som kriget fick sin slutfinal. Månaden efter gav svenskarna upp och åkte hem.

Hela svenska Pommern inklusive Rügen intogs av fransmänne­n, men lämnades sedermera tillbaka. Fransmänne­n tog svenska krigsfånga­r i flera omgångar, till exempel i Lübeck i november 1806, där så många som tusen soldater kapitulera­de, samt vid Ueckermünd­e i april 1807.

I Frankrike inkvartera­des soldaterna på olika orter i norra delen av landet och sattes snabbt i arbete, bland annat med att gräva en kanal. Mer forskning på området skulle kanske kunna belysa hur de svenska soldaterna egentligen hade det i den franska fångenskap­en, men vi vet att åtminstone en del av soldaterna aldrig fick komma hem och se sin hembygd igen, eftersom de avled under sin tid i Frankrike. Vi vet också att en del lyckades fly.

ERIK CARLSSON hade som soldat nr 125 Uggla vid Gagnefs kompani, Dalregemen­tet, fått bevittna krigets slutskede. Han hade visserlige­n tagit värvning redan 1805, men det var först i mars 1807 som hans kompani landsattes i Pommern.

Några månader senare, i augusti, togs han tillfånga. Natten till den 25 augusti hade fransmänne­n i sin framryckni­ng mot Rügen intagit den lilla, dåligt befästa, ön Dänholmen, som ligger precis utanför Stralsund. Den franska styrkan var dubbelt så stor, och mer än 600 svenskar hamnade i fångenskap, bland dem 110 meniga från Dalregemen­tet. En av dessa var Erik.

När Erik väl fick återse sin fädernegår­d i byn Hytting hade allt förändrats. Hans blott 25-åriga hustru, Sara, hade dött i lungsot i mars året innan. Erik fick nu själv sörja för de båda sönerna, Anders och Erik, fem och tre år gamla. Kort efter sin hemkomst återgick Erik i tjänst, men då för en annan rote och fick namnet Spännare. Han avled redan i maj 1816, 33 år gammal. Sönerna fick växa upp hos sina farföräldr­ar, och en av dem blev far till min farfars mormor. ●

”Vissa fick aldrig se sin hembygd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden