Släkthistoria

Fråga experten

Denna gång besvarar våra experter bland annat frågor om dna-träffar, betygssyst­em och jordbruksm­arker. Dessutom en spännade fråga om den norska motståndsr­örelsen.

-

Svar på släktforsk­arfrågor.

Kan jag hitta italienska släktingar genom dna-test?

FRÅGA Min farmor berättade för oss innan hon gick bort att hon träffade en kille sommaren 1950. Den här killens pappa var gästarbeta­re från Italien och jobbade på LM Ericsson Telefonpla­n. När sommaren var över åkte pappan och sonen hem till Italien igen utan att de visste att min farmor var gravid.

Vi tror att vi har ett för- och ett efternamn på sonen, men inget namn på hans pappa. Ni som är proffs på det här, hur kan jag gå vidare? Vad hade ni gjort om ni var i mina skor?

SVAR En spännande släktgåta, som tyvärr lär vara mycket svår att lösa med dna-test. Anledninge­n är att mycket få människor i Italien idag har dna-testat sig. Det gör sannolikhe­ten liten att ett dna-test skulle ge några användbara dna-matchninga­r. Men med det sagt, ska du förstås prova och se

Att hitta släkt i Pisa eller andra italienska orter är svårt eftersom så få dna-testat sig där. vad ett dna-test kan ge. Har du tur har rätt personer testat sig!

Det är viktigt att testa dem som är så nära i generation­erna som möjligt. Om din pappa lever är det alltså han som ska testas. Alternativ­t testa dig själv och dina eventuella syskon, för att fånga så mycket som möjligt av pappas dna. Och för att öka chanserna är det alltid bra att ”fiska i många dammar”, det vill säga testa sig hos flera dna-företag. När det gäller Italien är Ancestry ofta bäst (eftersom de har så många testade i USA, med rötter i Italien) och därefter Family Tree DNA och Myheritage.

En extra möjlighet är att (hos Family Tree DNA) testa din pappas Y-kromosom, eftersom han har ärvt den från sin pappa, farfar och så vidare. Det kan med lite tur ge extra ledtrådar. Och om pappa inte är i livet kanske du har en bror? I så fall bär din bror på Y-kromosomen från Italien.

Peter Sjölund

var utarbetat för varje skola. Bland annat bedömdes uppförande, flit och framsteg i studierna. Ett exempel från Hudiksvall 1746 är att eleven är ”flitig men trögminter” eller som ett vitsord från Lund 1814 lyder: ”förtjänar i intet avseende undervisni­ngsmödan”.

I vissa läroverk började dessa vitsord motsvaras av bokstäver, något som fick allmän spridning i 1820 års skolordnin­g. För att få ett

 ??  ??
 ??  ?? Betyg från 1932. Eleven har bland annat blivit »med beröm godkänd» i kristendom­skunskap.
Betyg från 1932. Eleven har bland annat blivit »med beröm godkänd» i kristendom­skunskap.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden