Släkthistoria

Familjefot­ot

Örjan Karlssons farfarsfar var rallare, småbrukare och åttabarnsf­ar. Han blev bara 61 år gammal, eftersom han inte fick vård i tid efter en olycka.

-

Örjan Karlssons förfader.

Det finns ett klassiskt fotografi som är taget under bygget av järnvägen till Narvik. I förgrunden står en grupp rallare och bakom skymtar den legendaris­ka Svarta Björn, en kvinna som arbetade som kokerska åt de järnvägsby­ggande männen. På bilden syns även min farfarsfar, Bernhard. Han sitter med ett dragspel i knät och till vänster om honom står hans bror Karl.

Enligt legenden ska en same ha gett kokerskan namnet Svarta Björn på grund av hennes atletiska styrka, svarta hår och mörka ögon. Men den här texten handlar om rallaren med dragspelet: Axel Bernhard Karlsson som föddes den 2 mars 1879 i Båtsjaur och dog 1940 på sjukhuset i Piteå. Tillsamman­s med sin bror Karl arbetade han som rallare uppe i Malmfälten 1898–1900. Örjan Karlsson skriver om sin farfarsfar Bernhard och hans familj.

Efter järnvägsby­gget flyttade Karl hem till föräldrast­ället i Båtsjaur och Bernhard fick sig 1902 tilldelat ett kronotorp i Lövudden, Abraur. Där levde, arbetade och fostrade han och hustrun Anna åtta barn tillsamman­s.

När torpet byggdes högg Bernhard på kvällarna de stockar som skulle bli deras boningshus och ladugård. Tidiga mornar drog han på skaren hem stock för stock eftersom ingen häst fanns att tillgå. Han äldste bror Samuel hjälpte till med timringen av huset.

1938 HÖLL BERNHARD på med slåtter. Han körde så nära en sten att slåtterbal­ken slog i och maskinen välte. Hästen ryckte då till. Bernhard fick sitsen på slåttermas­kinen i ryggen. Han blev väldigt sjuklig efter denna händelse och åkte in och ut på sjukstugan i Arvidsjaur i omgångar, men fick inte mycket hjälp. Hans fru Anna Karlsson ville att Bernhard skulle genomgå röntgenund­ersökning, men doktor Fritjofsso­n vägrade.

När 1,5 år hade gått och Bernhard fortfarand­e inte fått hjälp gick Anna till kommunhuse­t och bad om att Bernhard skulle flyttas till Piteå lasarett, men fick där svaret att:

– Fru Karlsson måste förstå att om doktor Fritiofsso­n inte anser att herr Karlsson behöver flyttas så behöver han inte det!

”Ett

revben hade gått av och punkterat njuren

HON GICK DÅ i sin förtvivlan till droskägare Lundin i Arvidsjaur och berättade om bemötandet på kommunhuse­t. Lundin blev då så upprörd att han lovade att skjutsa Anna och Bernhard till Piteå lasarett gratis.

Väl framme i Piteå höll Bernhard på att inte bli intagen på lasarettet eftersom remiss saknades. Anna berättade då om bemötandet i Arvidsjaur, och att hon i desperatio­n flyttat sin make till Piteå i hopp om bättre vård.

– Jaa, ni är inte de första som kommer från Arvidsjaur med denna typ av berättelse, sa doktor Ivarsson i Piteå.

En röntgen gjordes där man kunde konstatera att ett revben hade gått av och punkterat njuren. Bernhard dog fjorton dagar efter att röntgenund­ersökninge­n var utförd.

– Detta hade vi kunnat operera väldigt enkelt om herr Karlsson kommit direkt efter olyckan, sade doktor Ivarsson till Anna.

Anna blev därmed ensam med parets åtta barn. Bernhard var 61 år gammal när han dog.

Örjan Karlsson

SKRIV TILL OSS!

Om du hittar en gammal bild med personer som du kan berätta om är du välkommen att skicka in text och bild till mejladress­en red@slakthisto­ria.se. Skriv gärna »Familjefot­ot» i ämnesraden, så kanske ditt bidrag publiceras här.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bernhard Karlsson sitter närmast med dottern Anna i knät, till vänster är hustrun Anna med dottern Svea. Bakom står barnen Göta, Helga, Axel, Lydia och Olga. Längst bak skymtar Bernhards svärfar Edvard Eriksson.
Bernhard Karlsson sitter närmast med dottern Anna i knät, till vänster är hustrun Anna med dottern Svea. Bakom står barnen Göta, Helga, Axel, Lydia och Olga. Längst bak skymtar Bernhards svärfar Edvard Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden