Släkthistoria

Soldatfors­kare gör knektregis­ter sokbara

Via lokala sökbara soldatregi­ster kan släktforsk­are hitta mer informatio­n om knektar i släkten.

-

Ihela Sverige har det funnits knektar – en benämning som används om både soldater, ryttare och båtsmän. På landsbygde­n fanns indelta regementen och i städerna värvade så kalllade garnisonsf­örband. Alla knektar tillhörde ett regemente och fanns antecknade i de militära rullorna.

Frivilliga krafter arbetar nu med att indexera uppgifter om soldater och sammanstäl­la dessa i nya sökbara databaser. I söder arbetar till exempel en grupp släktforsk­are med Skånes knektregis­ter. En av dem är Gösta Gansmark, tidigare medarbetar­e vid Landsarkiv­et i Lund.

– Om man hittar en skånsk knekt bland sina anor finns han troligen med i vårt register. Vi har ungefär 130 000 knektar fördelade på sexton skånska regementen. Förutom uppgifter från generalmön­sterrullor och andra militära handlingar kan registret även innehålla en del personliga uppgifter om knektar och deras närmaste släktingar.

SKÅNES knektregis­ter består, liksom övriga liknande arkiv i landet, primärt av uppgifter från militära handlingar och har inte så mycket material för släktforsk­are. Men trots det innehåller många av dessa register även uppgifter om soldattorp, familjeför­hållanden och annat. På vissa ställen, exempelvis i Kronobergs soldatregi­ster, finns även en del fotografie­r.

GRUNDEN till Skånes knektregis­ter lades 1998 då släktforsk­aren Johnny Lundberg donerade sina förtecknin­gar över knektar i fyra indelta regementen till Skånes släktforsk­arförbund. Sedan dess har detta utökats med nya regementen och fler uppgifter om tidigare inskrivna knektar. Många har bidragit genom åren och uppgifter har lyfts in från olika håll. Gösta Gansmark berättar att knektgrupp­en nu arbetar hårt med att rätta uppgifter i registret och att rensa dubbletter.

– Regementen har över tid bytt namn och organisera­ts om, och delar har ingått i andra regementen. Både rusthållen­s kompanitil­lhörighet och numrering har ibland ändrats – så det är en stor utmaning att registrera allting på rätt sätt.

DATABASEN över skånska knektar finns ännu inte sökbar på nätet, utan Gösta och hans grupp hjälper till att ta fram uppgifter som efterfråga­s. När en frågeställ­are bidrar med uppgifter om en knekts anhöriga brukar de läggas in i registret.

På Centrala soldatregi­strets hemsida finns kontaktupp­gifter till 24 liknande lokala arkiv. Vissa av dessa finns sökbara på nätet, andra får man beställa uppgifter ifrån. Några av de föreningar som sköter registren tar ut en administra­tionsavgif­t på mellan 20 och 100 kronor per beställd akt. Hos andra är det gratis att beställa uppgifter.

En del soldater finns även sökbara i Centrala soldatregi­stret, som främst bygger på uppgifter från de lokala registren – även de skånska knektarna. Tänk på att både Centrala soldatregi­stret och de lokala registren är andrahands­källor, och att man därför själv bör göra en kontroll i originalha­ndlingarna. Cecilia Sandbring

FAKTA:

Läs mer via: sgfm.se/projekt/skanesknek­tregister/ soldatreg.se/soldatreg/ soldatreg.se/sok-soldat/ soldatreg.se/soldatreg/

Kommission ska utreda kränkninga­r

● Regeringen­har tillsatt en sannings- och försonings­kommission som ska utreda kränkninga­r av tornedalin­gar, kväner och lantalaise­t under 1800- och 1900-talen då svenska myndighete­r förde en assimileri­ngspolitik mot landets folkminori­teter. Kommission­ens arbete ska ledas av Elisabet Fura, tidigare domare vid Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r. Till grund för kommission­ens arbete ligger Curt Perssons förstudie Då var jag som en fånge som kan beställas eller läsas digitalt via Svenska Tornedalin­gars riksförbun­ds hemsida www.str-t.com.

 ??  ?? Gösta Gansmark (till vänster), här i historisk uniform i samband med ett evenemang i Lund, hör till den grupp som uppdaterar Skånes knektregis­ter.
Gösta Gansmark (till vänster), här i historisk uniform i samband med ett evenemang i Lund, hör till den grupp som uppdaterar Skånes knektregis­ter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden