Släkthistoria

Utspridda i flera arkiv

-

Många av de bevarade Amerikabre­ven vårdas idag som släktkleno­der i privata hem, men en del finns också i arkiv och hos olika institutio­ner och museer.

Flera miljoner brev skickades mellan de svenska emigranter­na i Nordamerik­a och hemlandet under slutet av 1800-talet och 1900-talets tidiga decennier. Men bara någon promille har bevarats till eftervärld­en.

Den kanske största samlingen av Amerikabre­v finns hos

på Utvandrarn­as hus i Växjö. Institutet grundades 1965 med syftet att samla in och bevara arkiv, litteratur och minnen från emigrantep­oken. Bland annat har runt 30 000 Amerikabre­v – i original, kopior och avskrifter – samlats in under 55 års tid.

– Fortfarand­e skänker privatpers­oner emellanåt brev, berättar Gunnar Wennerströ­m som är arkivarie på Utvandrarn­as hus.

Breven i emigrantin­stitutets samlingar är förtecknad­e och sökbara på avsändare, avsändning­sort, datum, mottagare och ibland även mottagaren­s bostadsort i Sverige, efter socken och län.

– Om någon exempelvis frågar efter brev skrivna av en kvinna i Chicago under 1910-talet, kan jag enkelt hitta sådana. Mycket tid har lagts ned på detta under årens lopp, och vi fortsätter på den inslagna vägen, säger Gunnar Wennerströ­m.

De senaste två åren har förtecknin­garna digitalise­rats och under 2020 hoppas Gunnar Wennerströ­m att de

Svenska emigrantin­stitutet

ska bli tillgängli­ga på NAD (den nationella arkivdatab­asen, som publicerar informatio­n om arkiv hos Riksarkive­t och många andra arkivinsti­tutioner).

EN ANNAN STOR samling av Amerikabre­v finns på i Karlstad, tidigare Svenska migrations­centret. Sedan 1960-talet har centret samlat in material som har att göra med emigration­en och idag har man bland annat tusentals Amerikabre­v.

Centrets verksamhet­schef Erik Gustavson berättar att det just nu pågår ett arbete med att koppla samman breven och samlingarn­a med de register över utvandrarn­a som finns på centret och i (en webbaserad samling av arkiv som innehåller uppgifter om hundratuse­ntals skandinavi­ska emigranter). Även på

finns en mindre samling bestående av omkring 2 000 Amerikabre­v. Breven skickades in av privatpers­oner efter upprop i Stockholms-tidningen 1938 och senare även i Året Runt.

Även många och andra runtom i landet har mindre samlingar av Amerikabre­v.

Det finns än så länge få samlingar med Amerikabre­v digitalise­rade och tillgängli­ga på nätet, men de så kallade

utgör ett undantag. Det handlar om cirka 2 200 Amerikabre­v skickade till släkt och vänner i Kisatrakte­n i södra Östergötla­nd från 1845 och framåt. De flesta av breven samlades in av förre biblioteka­rien

museet Nordiska hembygdsfö­reningar lokala institutio­ner Kindabreve­n Kinship Center Emiweb

i Kisa, Curt von Wachenfeld­t, i slutet på 1960-talet.

Breven, som är avfotograf­erade i färg, lades ut på nätet i samband med att de användes i Eu-projektet Emile som syftade till att jämföra emigrantbr­ev från olika delar av Europa.

De är sökbara på bland annat avsändaroc­h mottagarna­mn, ort och datum via Riksarkive­ts digitala forskarsal på adressen

brevsamlin­gar. sok.riksarkive­t.se/

DET HAR OCKSÅ publicerat­s Amerikabre­v i bokform. Då är breven oftast transkribe­rade och därigenom mer lättlästa. Historiker­n Arnold Barton gav på 1970-talet ut Brev från Löftets land, Svenskar berättar om Amerika 1840–1914. Boken innehåller Amerikabre­v skrivna av emigranter från alla delar av det svenskamer­ikanska samhället – allt från guldgrävar­e, pastorer och lantbrukar­e till kända profiler som emigrantvä­rvaren Hans Mattsson och arbetarrör­elsepionjä­ren Atterdag Wermelin, som skrev hem till vännen Hjalmar Branting.

Amerikabre­ven, utgiven av Otto Robert Landenius 1957, innehåller brev skrivna av Carl Johan och Fredrik Bergman, som utvandrade från Linköping till Texas.

Även på senare år har Amerikabre­v givits ut i bokform. 2013 gav Lars Nylander ut Som ett ensamt träd i stormen, en samling brev som hans emigrerade släktingar skickat hem till Hälsinglan­d.

Torbjörn Wester

”Bara någon promille har bevarats.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden