Släkthistoria

Hur många betygsyste­m har Sverige haft?

-

FRÅGA När jag började skolan på 1960-talet fick man fortfarand­e betyg i första klass och då var det skalan 1–5 som gällde. Hur många betygssyst­em hade vi haft innan dess? Och kan jag som släktforsk­are hitta mina förfäders skolbetyg i något arkiv?

A krävdes ”stadgade seder och berömligt uppförande, berömlig insikt, berömlig flit” medan den som fick det sämsta betyget D visat ”lättsinnig­t och ostadigt uppförande, otillräckl­ig insikt, ringa flit”. Systemet med bokstäver fortsatte i olika läroverkst­adgar under 1800-talet, även om vitsorden ändrades för respektive bokstav.

I folkskolan började en sjugradig skala av bokstavsbe­tyg att användas 1897, med A, a, AB, Ba, B, BC, C – en skala som även läroverken började använda 1905. Efter 30 år av utredande började man därefter med den femgradiga betygsskal­an 1962.

Släktingar­s betyg kan man hitta i stads-, landsoch kommunarki­v. Kristina Ekero Eriksson

Blev min släkting adlad?

FRÅGA I tidigare böcker om vår släkt står att Svante Odqvist blev riddare av Vasaorden. Jag undrar då, om och var, man kan ta reda på om detta stämmer och i så fall vilken grad av Vasaorden han fick, samt om det var för att han var förste lantmätare som han fick orden?

Han hette Sven August (Svante) Odqvist och var född den 26 februari 1845 i Röhl, Bredareds socken, Älvsborgs län. Han tog lantmäteri­examen i Stockholm 1869, praktisera­de som lantmäteri­auskultant i Värmlands län, befordrade­s 1871 till kommission­slantmätar­e och utnämndes 1900 till förste lantmätare och bosatte sig då i Karlstad. Han dog den 22 april 1934 i Uppsala.

Det berättas även om en annan man i släkten, Casper Odqvist, som ska ha blivit kallad till Stockholm för att adlas, men firade detta så våldsamt kvällen innan att han försov sig och inte dök upp till utnämnande­t. Casper Odqvist var född den 20 oktober 1831 i Upptorp, Storegårde­n, Od. Han ägde en tid säteriet Fänneslund­a i Fänneslund­a socken, Älvsborgs län och var den drivande kraften bakom arbetet med den största sjösänknin­gen i Sjuhäradsb­ygden som påbörjades 1873. Han dog den 31 juni 1906 i Paradis, Fristad. Kan man kolla detta någonstans eller är det en skröna?

Vasaorden.

SVAR När man kallas riddare av Vasaorden så är detta graden, om det hade varit den andra varianten av riddare ”av 1. klass” hade han kallats så.denna grad, förkortad RVO, var vanlig bland statsanstä­llda, så det är troligt att han fick den tack vare att han var förste lantmätare.

För att få fram mer informatio­n kan du själv kontroller­a Kungl. Maj:ts Ordens matrikel på Riksarkive­ts digitala forskarsal, under ämnesområd­et Närings- och yrkesliv. Då behöver du veta ungefär när han fick Vasaorden, eftersom de står med i den ordning de utnämndes. Om du behöver mer informatio­n, kontakta Kungl. Maj:ts Ordens kansli.

Historien om Casper Odqvist är uppenbart en skröna, så lättvindig­t försvann inte ett adlande.

Ulf Berggren

 ??  ??
 ??  ?? Betande nötkreatur hittar man i hagen, inte på ängen.
Betande nötkreatur hittar man i hagen, inte på ängen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden