Släkthistoria

Steg för steg

-

Så går du vidare med ditt dna-resultat.

Antalet personer som dnatestar sig i världen ökar hela tiden. Många av dem är släktforsk­are som vill hitta nya grenar på sitt släktträd eller verifiera att den pappersfor­skning de gjort är korrekt. Dna-tester kan också vara ett bra verktyg i jakten på en okänd fader eller till hjälp för att lösa andra släktgåtor. Av olika anledninga­r är det många av de testade som inte lägger upp ett släktträd, men du kan ändå få nytta av de träffarna.

Dna kan bara visa att man är släkt, inte hur man är släkt. För att hitta och bekräfta släktskap behöver man därför undersöka träfflista­n och utnyttja de verktyg som finns – och då underlätta­r det förstås att ha några bra redskap i bakfickan.

Förra sommaren skrev vi om hur man som nybörjare tar sig an sitt dna-resultat (Släkthisto­ria 8/2019). Vi visade steg för steg hur det går till att lägga upp ett släktträd, tolka träfflista­n och söka i träffarnas släktträd. Vi visade också hur vissa specialver­ktyg kan användas och hur man lägger över sitt resultat till Gedmatch.

NU ÄR DET dags att gräva lite djupare i hur man kan tolka sitt dna-resultat – och framförall­t hur man kan sortera sina träffar. Till vår hjälp har vi dna-entusiaste­n Linda Kvist som kommentera­r och lämnar sina bästa tips.

– När man tittar på sin träfflista första gången kan det kännas överväldig­ande. Man har fått tusentals träffar och känner inte igen någon alls. Men kan man bara hitta kopplingen till ett par stycken så brukar det gå lättare sedan.

– Den första sorteringe­n vi gör är att fundera på om träffen finns på mammas eller pappas sida. Kan vi konstatera att det är på mammas sida är nästa fundering morfars eller mormors sida och så vidare. De mest uppenbara ledtrådarn­a är att titta efter namn och platser vi känner igen i våra träffars släktträd, förklarar Linda Kvist.

FLERA FÖRETAG ERBJUDER tester av dna. Alla har sin fördelar, och vilket man väljer beror på vad man är ute efter. Det går även att föra över sina resultat mellan vissa av testföreta­gen för att öka chansen till fler nära träffar. Den här gången utgår vi från funktioner­na i Family Tree DNA (FTDNA) och My Heritage. ●

Så hämtar du dnadata för överföring

Hos FTDNA

Data Download

Build 37 Raw Data Concatenat­ed så hämtas din rådatafil hem.

Hos FTDNA kan en träfflista se ut så här.

Klicka här för att sortera efter längden på segmenten.

2nd Cousin–4th Cousin betyder tremänning– femmänning.

Amerikansk­a träffar är enklare att undersöka eftersom troligen endast enstaka grenar leder till Sverige.

Att symbolen är grå visar att släktträd saknas.

Utesluter att släktskape­t finns på farfars sida, eftersom det inte kan ärvas av två män efter varandra.

Högt Shared cm (totalt cm) men släktskape­t behöver inte vara närmare för det.

 ??  ?? Dna samlas in genom att topsa insidan av kinden.
Dna samlas in genom att topsa insidan av kinden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Klicka på
på startsidan. Välj sedan
Klicka på på startsidan. Välj sedan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden