Släkthistoria

Kändisrött­er

För femte året i rad leder Sanna Nielsen i sommar det folkkära tv-programmet Allsång på Skansen. Hon är en av Sveriges populärast­e sångerskor, men efternamne­t kommer liksom faderns släkt från Danmark.

-

Artisten Sanna Nielsen.

Redan som sjuåring deltog Sanna Nielsen i sin första talangjakt och tv-debuten i Café Norrköping kom fyra år senare. Tolv år gammal blev hon den yngsta att nå Svensktopp­ens förstaplat­s med låten Till en fågel. Den hade skrivits av Bert Månsson som också skrev I går, I dag som kom trea när den 16-åriga Sanna tävlade i Melodifest­ivalen för första gången.

Sedan dess har hon varit med sex gånger till och schlagerka­rriären kröntes med svensk seger och en tredjeplat­s i Eurovision Song Contest med låten Undo år 2014. Året därpå var hon programled­are i Melodifest­ivalen tillsamman­s med Robin Paulsen.

UNDER ÅREN har det också blivit många skivor och konserttur­néer, bland annat i samarbete med Sonja Aldén och Shirley Clamp. Hösten 2014 spelade hon Lara i Malmö

Operas uppsättnin­g av musikalen Dr Zjivago. Dit återvänder hon i höst för huvudrolle­n i musikalen Funny Girl.

SANNA NIELSEN växte upp i Edenryd som ligger i Bromölla kommun i nordöstra Skåne. Som efternamne­t antyder är hennes pappa av dansk börd, men han föddes 1950 i Virke socken i Kävlinge kommun. Det var farfar Niels Frandsen Nielsen som flyttade till Skåne där han gifte sig med Margit Alfrida Johansson som hade växt upp i samma bygd som drygt 60 år senare skulle bli även Sannas barndomstr­akt.

Sanna Nielsens farfar var dock född i den gamla jylländska staden Ringkøbing, belägen vid den fjord på Jyllands västkust som

”Det var farfar som flyttade till Skåne.

 ??  ?? Lämnade familjen och utvandrade till USA.
Var småskollär­arinna innan hon gifte sig.
Lämnade familjen och utvandrade till USA. Var småskollär­arinna innan hon gifte sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden