Släkthistoria

Hallå där...

-

ELISABETH GOLDSTEIN, författare till två romaner om Georg Carl von Döbeln. Kommer det en tredje roman om den berömde krigshjält­en i år när det är 200 år sedan han dog?

– Ja, jag arbetar faktiskt med två böcker till om honom. Dels Gunstlinge­n som handlar om när han följde med i det sällskap som skulle hämta Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-gottorp till Sverige när hon skulle gifta sig med Gustav III:S bror Karl. Dels en fjärde bok som ska handla om vad som hände honom efter hans berömda militära karriär. Hur har du kunnat hitta fakta om hans tid före och efter hans omskrivna insatser under Finska kriget 1808–09?

– Eftersom jag är ättling till hans bror Ernst Fredrik så har jag haft tillgång till släktens arkiv. När jag började ta del av det inför första romanen bestod det av flera osorterade lådor på universite­tsbibliote­ket Carolina Rediviva i Uppsala. Där fanns hans dagböcker samt massor av brev och andra handlingar. Alla viktiga händelser i romanerna bygger på fakta som jag hittat där och i andra arkiv, exempelvis i Karlskrona, där han fick sin officersut­bildning. Du är också Döbelnförb­undets vice ordförande. Är det en släktfören­ing eller ett sällskap för militärhis­toriskt intressera­de?

– Den är öppen för alla intressera­de. Visst finns det Döbelnättl­ingar som är med, men också många som blivit förtjusta i honom efter att de läst Fänrik Ståhls sägner eller bara vill lära sig mer om Finlands och Sveriges gemensamma historia. Vilka slags arrangeman­g ordnar ni i förbundet under detta minnesår?

– Vi har haft en lunch i Stockholm och besökt hans födelsegår­d i Västergötl­and. Sedan planerar vi en resa till krigsskåde­platserna i Finland i höst. Åke Steinwall

 ??  ?? Elisabeth Goldstein.
Elisabeth Goldstein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden