Släkthistoria

FREDRIK LINDSTRÖM

-

f. 1963, Eskilstuna, D

senare annonserar föreningen om ”Månads-samqväm till hvilket äfven damer äga tillträde”. Biljetter kunde köpas i Lindströms uraffär.

Längs Fredrik Lindströms västgötska släktlinje­r dyker soldaten Olof Lilja upp runt år 1800. Lilja var Fredriks morfars farmors far – alltså femte generation­en och inte synlig i rotsysteme­t på förra sidan. Den sista längs den linjen som visas där är hans dotter Catharina Olofsdotte­r.

DET MÄRKLIGA med Lilja är att det finns en spridd skröna om en soldat med hans namn, yrke och hemort. Den lyder så här: ”Det fanns en gång en soldat vid namn Olof Lilja som var ute och stred i Pommern år 1807. Södra Kinds kompani förlorade många soldater och av någon anledning hamnade Olof på de saknades lista. Han var inte skrivkunni­g och eftersom han ville ta reda på hur det stod till där hemma så gick han till en trollgumma och frågade om hon kunde hjälpa honom att komma hem en stund. Efter diverse trollkonst­er var han plötsligt hemma, barnen låg och sov, liksom hustrun som dock hade en annan man i sin säng. Han tänkte att han skulle ha bevis på att han hade varit i stugan så han tog frugans ena toffel med sig. Huruvida det gick sedan han kom hem kan inte heller berättas.” Denna version av skrönan, som är en av flera, är återgiven ur Boken om Mårdaklev.

”Det märkliga med Lilja är att det finns en spridd skröna om en soldat med hans namn, yrke och hemort.

DET ÄR OKLART om denna skröna på något sätt är kopplad till Fredrik Lindströms förfader. Men hans morfars farmors far är i husförhörs­längden för Mårdaklev antecknad som ”avskedad soldat”. Kanske var denne Olof Lilja med i Pommerska kriget 1805–07, även om han var över femtio år gammal när det tog slut.

När han gick bort hade han en dotterson som hette Salomon. Denne flyttade senare till Kristineha­mn, gifte sig med Karolina Sofia Juhlin och blev far till Paul Natanael Lundgren, Fredrik Lindströms morfar. ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden