Släkthistoria

Så forskar du via Facebook

-

Tre fjärdedela­r av världens alla internetan­vändare använder Facebook, vilket är mer än två miljarder människor. Facebook är därför ett fantastisk­t verktyg när man vill få kontakt med avlägsna släktingar eller ställa frågor om släktforsk­ning.

PÅ FACEBOOK FINNS många specialgru­pper för särskilda intresseom­råden som har med släktforsk­ning och historia att göra – både på svenska och andra språk. Där kan man dela

Släktforsk­ning.

Använder du redan Facebook vet du att man här delar med sig av informatio­n och bilder. På sin egen sida kan man skriva, lägga in bilder och länka till intressant­a inlägg. Man väljer själv vilka som kan se det man gör. Till Facebook hör även Messenger, en praktisk meddelande­funktion där du även kan kontakta personer som du inte är vän med.

FÖR SLÄKTFORSK­NING betyder kontakter mycket, och det finns många anledninga­r att kontakta släktingar. I Släkthisto­ria nr 3/20 berättade vi om hur man kan hitta nu levande släktingar, bland annat via Facebook. När man släktforsk­ar vill man ju gärna komma över gamla bilder, brev och berättelse­r. Och när alla kända släktingar är utfrågade får man hitta nya släktingar.

För de som har dna-testat sig, men inte lyckats få kontakt med människorn­a på sin träfflista, kan Facebook vara en väg att nå dem. Att använda Messenger är smidigare än att skicka brev eller ringa.

Du måste ha ett Facebook-konto för att kunna gå med i grupper, gilla sidor, få vänner och använda Messenger. I rutan uppe till höger berättar vi hur man gör för att komma igång. ●

 ??  ?? En av många användbara grupper på Facebook:
En av många användbara grupper på Facebook:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden