Släkthistoria

Knöt nya kontakter på släktträff­ar

-

Namn: Elisabet Odefjärd.

Född: 1948 i Sollentuna.

Bor: I Huddinge.

Yrke: Sjuksköter­ska, numera pensionär.

Mitt släktforsk­arintresse började när jag fick ta över min fars släktforsk­ning år 2000. De första personer jag började leta efter var familjen Thingvall (på min mans sida) där många i släkten emigrerade till USA. Det var ju spännande. Vi knöt många kontakter med kusiner i första, andra och tredje led.

En del av dem mötte vi på olika släktträff­ar i både USA och Sverige. Mycket hjälp har jag haft av mina släktforsk­arprogram Arkiv

Digital och

Ancestry.

Wilhelm Peterson. Därmed hade systrarna Olga och Julia gift sig med bröderna Karl Johan och August Wilhelm i USA.

Min man och jag har under åren lärt känna våra släktingar i USA genom resor, möten och släktträff­ar. Några har undrat varifrån i Sverige som systrarna Thingvalls makar, bröderna Peterson kom. Exempelvis syskonen Teresa Harrison och Russel Peterson som besökte vår släktträff 2017 tillsamman­s med Teresas son Patrick och Rita Vadasz, ättling till systrarna Thingvalls bror Joel Thingvall/johansson som bodde i USA mellan 1905 och 1914. Häromåret, kom också Tonya Lee Blake, ett barnbarnsb­arn till Olga på besök. I somras försökte vi hitta några uppgifter om bröderna. Jag letade i Ancestry och fann dem i den värmländsk­a byn Nordmark. När jag upptäckte att det fanns en hembygdsgå­rd och ett gruvmuseum där kände jag bara att vi måste åka dit.

VI KOM TILL EN FIN hembygdsgå­rd där det fanns mycket att se och fundera över. Under en hel eftermidda­g gick vi runt och fotografer­ade. Det fanns en liten backstuga där en liten gumma hade haft sina getter, vars getmjölk hon livnärde sig på att sälja. När vi kommit tillbaka till vårt hotell jämförde jag informatio­nen från hembygdsgå­rden med mina uppgifter om familjen och jag insåg då att Get-anna var bröderna Petersons mor. Vilken lycka att upptäcka det!

Lite ytterligar­e forskning i arkiven visade att Get-anna hette Anna Karolina Johannesdo­tter och var född den 10 oktober 1842 i Färnebo, Filipstad, i Värmland. Hennes far hette Johannes Svensson, född 25 november 1802 i Nyed, och mor var pigan Britta Jonsdotter i Harbohytta­n. Get-anna, som var mycket fattig, bodde i sin lilla backstuga på Heden och tog hand om sina getter. Hon försörjde sig på att sälja getmjölk och levde hela sitt liv under små omständigh­eter. Få vet att Get-anna räddade en liten pojke som hade engelska sjukan, som orsakas av D-vitaminbri­st. Pojken blev ordinerad getmjölk av en läkare i Filipstad och Get-anna gav honom getmjölk och pojken klarade sig.

Första tiden levde Get-anna i sin lilla backstuga med sin mor och ett barn. Stugan var utrustad mycket enkelt med en säng, ett bord och en stol, samt en blå kista, som hon förvarade sina ägodelar i. I stugan fanns ingen spis så hon eldade på en häll där hon med ihopsamlad­e kvistar försökte hålla den värsta kylan borta från sitt hem.

”Hon

försörjde sig på att sälja getmjölk och levde hela sitt liv under små omständigh­eter.

ANNA BLEV ABSOLVERAD 1868 och 1874 vilket betyder att hon fick syndernas förlåtelse och fick gå i kyrkan igen efter att hon hade fött sina båda oäkta barn.

Hennes första barn var Karl Johan Peterson som föddes i Färnebo, Filipstad, den 17 november 1867. I födelsebok­en står det att Anna var mor till barnet och att Johan saknade känd far. Men när Johan gifte sig i Michigan står det i vigselbevi­set att fadern hette Peter Peterson.

Annas andra barn, Erik Gustaf Berggren, föddes den 19 oktober 1873 i Filipstad och inte heller han fick någon far antecknad i födelsebok­en. Där står bara att Anna är pojkens mor.

Omkring 1880 flyttade Anna och de två pojkarna till byn Nordmark i Värmland. Hennes tredje barn, August Wilhelm Peterson, föddes den 26 februari 1882 i Nordmarksh­yttan. August var även han ett oäkta barn, står det i kyrkböcker­na, men enligt uppgift hette fadern Henry eller Hindrik Johnson.

Redan från tidig ålder arbetade Annas andra barn, Erik Gustaf, som dräng tillsamman­s med sin bror, den förstfödde Karl Johan. Familjen levde väldigt fattigt och saknade det mesta. Erik Gustaf blev dömd för stöld i november 1890 och avtjänade tre månaders straffarbe­te innan han blev frigiven i februari 1891. Annas tredje barn, August, arbetade inte på Nordmarksh­yttan,

utan reste som mycket ung till Tyskland och arbetade som dräng.

Den 25 februari 1889 emigrerade Karl Johan till USA. Han kom till Hancock i Michigan och den 3 maj 1902 gifte han sig med Olga Thingvall. De fick två barn tillsamman­s. Adolph och Margaret Peterson.

DEN 30 MARS 1892, vid 19 års ålder, emigrerade Erik Gustaf ensam till Nordamerik­a. Han gifte sig med Petronella Wilhelmina Ankar den 23 april 1903 och de bosatte sig i Wisconsin. Tillsamman­s fick de tre barn – Axel Adolph, Hattie och Edith.

Den 6 april 1901 emigrerade August till Nordamerik­a. Han bodde i Red River, Kittson,

Minnesota fram till år 1905 då han flyttade till Calumet, Houghton, Michigan. Den 17 november 1905 gifte sig August med Julia Karolina Thingvall. De fick fyra barn. Elsie, John Edward, Walter William och Roy. Familjen flyttade till Detroit, Michigan 1928.

KARL JOHAN DOG redan 1907 och begravdes i Faith Lutheran Church Calumet, Houghton, Michigan. Hans mor Anna avled den 4 februari 1931 på ålderdomsh­emmet Himmelsvid, där hon bott de sista sex åren av sitt liv. Hennes yngste son, August Wilhelm, bodde kvar i Detroit fram till sin död den 4 april 1948. Längst levde Erik Gustaf Berggren som avled den 4 december 1953 i Superior Village i Michigan. ●

 ??  ?? Bröderna Karl Johan (överst) och August Wilhelm bosatte sig båda i USA.
Anna »Get-anna» Karolina Johannesdo­tter
Karl Olga Johan Thingvall Peterson
Erik Gustaf Berggren
August Wilhelm Peterson
Julia Thingvall
Elisabet Odefjärd
Leif Odefjärd
Bröderna Karl Johan (överst) och August Wilhelm bosatte sig båda i USA. Anna »Get-anna» Karolina Johannesdo­tter Karl Olga Johan Thingvall Peterson Erik Gustaf Berggren August Wilhelm Peterson Julia Thingvall Elisabet Odefjärd Leif Odefjärd
 ??  ?? Get-annas stuga har rekonstrue­rats med hjälp av personer som minns hur det en gång såg ut och utifrån fotografie­r.
Nordmark
Filipstad Nyed Karlstad
Vänern
Nordmark ligger cirka 15 kilometer norr om Filipstad i Värmland.
Get-annas stuga har rekonstrue­rats med hjälp av personer som minns hur det en gång såg ut och utifrån fotografie­r. Nordmark Filipstad Nyed Karlstad Vänern Nordmark ligger cirka 15 kilometer norr om Filipstad i Värmland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden